UPDATE #NOW

Banksy: Θέλει να μετατρέψει τη φυλακή του Oscar Wilde σε κέντρο τέχνης


The Jennettes

8 Δεκεμβρίου 2021

Banksy: Θέλει να μετατρέψει τη φυλακή του Oscar Wilde σε κέντρο τέχνης
Banksy: Θέλει να μετατρέψει την φυλακή του Reading σε κέντρο τέχνης

Ο Βanksy προσφέρθηκε να συγκεντρώσει δέκα εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει τη φυλακή του Reading της Αγγλίας και να τη μετατρέψει σε ένα εντυπωσιακό κέντρο τέχνης και πολιτισμού.

Όλα αυτά λίγους μήνες αφότου ζωγράφισε το mural με τίτλο Create Escape στο κτίριο όπου είχε φυλακιστεί ο Oscar Wilde.

Η φυλακή είναι προς πώληση από το 2019, με άλλα αναπτυξιακά σχέδια να απειλούν να μετατρέψουν το ιστορικό κτίριο σε διαμερίσματα. Ο Banksy προσφέρθηκε να πουλήσει το στένσιλ που χρησιμοποίησε για να ζωγραφίσει το Create Escape για να συγκεντρώσει τo κεφάλαιo για να αγοράσει τη φυλακή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του BBC «το θέμα εξαρτάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αναθέσει την προσφορά στο δημοτικό συμβούλιο και η φυλακή θα μετατραπεί σε κέντρο τεχνών».

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε πως «δεν με ενδιέφερε το Reading ώσπου βρέθηκα επιβάτης σε ένα λεωφορείο που πέρασε από τη φυλακή». «Είναι σπάνιο να βρεις μια επιφάνεια μήκους 500 μέτρων στο κέντρο μιας πόλης. Σκαρφάλωσα κυριολεκτικά πάνω από τον συνεπιβάτη δίπλα μου για να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα βάψω τον τοίχο ακόμη και πριν καταλάβω τι ήταν – τώρα, όμως, είμαι παθιασμένος με αυτό» είπε για το κτίριο στο οποίο είχε φυλακιστεί ο Oscar Wilde, το οποίο σήμερα δεν χρησιμοποιείται.

Ο Oscar Wilde είχε περιγράψει λεπτομερώς τις ημέρες της παραμονής του στη φυλακή, στο ποίημα του με τίτλο «Η Μπαλάντα της φυλακής του Reading». «Η μετατροπή του τόπου που τον κατέστρεψε σε καταφύγιο για την τέχνη είναι τόσο τέλεια που πρέπει να το κάνουμε» τόνισε ο διάσημος καλλιτέχνης.