UPDATE #NOW

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει το κάπνισμα από το 2025 - «Ιστορική μέρα για την υγεία»


The Jennettes

9 Δεκεμβρίου 2021

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει το κάπνισμα από το 2025 - «Ιστορική μέρα για την υγεία»
lilartsy from Pexels
Στόχος της Νέας Ζηλανδίας, να μην καπνίσιε ποτέ η νέα γενιά των πολιτών.

Κάτι αλλάζει στη Νέα Ζηλανδία. Ανακοινώθηκε ότι το κάπνισμα θα είναι παράνομο για όλους από το 2025 – αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει γενιά Νεοζηλανδών που δε θα μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα (νόμιμα, τουλάχιστον).

Η νέα νομοθεσία σημαίνει ένα πράγμα: Το νόμιμο όριο ηλικίας θα αυξάνεται κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσουν σε μία γενιά Νεοζηλανδών που δε θα καπνίσει ποτέ. Η υπουργός Υγείας Ayesha Verrall δήλωσε την Τρίτη πως «είναι μία ιστορική μέρα για την υγεία των ανθρώπων», ενώ η κυβέρνηση της χώρας θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στην επόμενη τετραετία.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δε θα αρχίσουν ποτέ το κάπνισμα, οπότε θα θεωρείται αδίκημα η πώληση ή η προμήθεια προϊόντων καπνού στη νεολαία. Τα άτομα που θα είναι 14 όταν εφαρμοστεί ο νόμος, δε θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν καπνό νόμιμα», πρόσθεσε. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα αυστηρότερα αντικαπνιστικά μέτρα παγκοσμίως.

Οι καπνιστές της Νέας Ζηλανδίας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου – έχουν πέσει από το 18%, τη δεκαετία του 2000, στο 11,6% το 2018.

Δεν είναι η πρώτη χώρα που αποφασίζει να κινηθεί κατά του καπνίσματος. Το Μπουτάν έχει απαγορεύσει εντελώς την πώληση τσιγάρων, ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε το 2012 νόμο που επιβάλλει τη χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα.