UPDATE #NOW

Έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα: 87% αυξημένη η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ- Θα είχαν σωθεί 1.500 ζωές αν το ΕΣΥ δεν δεχόταν τόση πίεση


JTeam

15 Δεκεμβρίου 2021

Έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα: 87% αυξημένη η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ- Θα είχαν σωθεί 1.500 ζωές αν το ΕΣΥ δεν δεχόταν τόση πίεση
Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, παραμένει σταθερά υψηλός, όπως και ο αριθμός των αρνητών. Μια νέα έκθεση από τους καθηγητές Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρο Λύτρα παρουσιάζει με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας ότι 1.500 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν το ΕΣΥ είχε λιγότερη πίεση.

Η καθημερινή εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας είναι μια επαρκής αποδείξη του τι ακριβώς ισχύει από τότε που μπήκε στη ζωή μας η πανδημία. Πολλοί αρνούνται να δουν την πραγματικότητα ενώ οι αριθμοί, τα ποσοστά και οι μελέτες είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.

Σύμφωνα με εκτενή μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές κ. Σωτήρης Τσιόδρας και κ. Θεόδωρας Λύτρας και βρίσκεται δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων καθώς υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας τους.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health, διαπιστώνει ότι ο αριθμός περισσότερων νεκρών καταγράφεται ακόμη και όταν το ΕΣΥ δεν είναι στα όριά του ενώ οξύνεται εκτός Αττικής. Στην ενεδελεχή μελέτη εξετάστηκαν τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών από την 1η Σεπτέμβρη 2020 έως την 6η Μάη 2021, και όπως παρατηρήθηκε, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση όλο και περισσότερων εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει επηρεαστεί σημαντικά παρόλο που οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης έχουν αυξηθεί και ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής ή εκτός της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για εκατοντάδες διασωληνωμένους στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.

Ο δύο αξιότιμοι καθηγητές κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης. Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ (το περισσότερο δηλαδή με 200 διασωληνωμένους), αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.

Όπως σχολιάζει ο κ. Λύτρας, το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη πίεση: «Με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη ‘υγειονομική ανισότητα’ μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας δείχνει την κατάσταση που επικρατεί και καλεί τον καθένα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. «Το αν θα επιβιώσει ένας ασθενής της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζει και σε ποια περίοδο (και με τι φορτίο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσει».

Οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν για μία ακόμη φορά, την ανάγκη για άμεση και σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας βαρύτητα και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.