UPDATE #NOW

Καρδιά χοίρου μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε άνθρωπο, σε ένα ιστορικό επίτευγμα της ιατρικής


JTeam

11 Ιανουαρίου 2022

Καρδιά χοίρου μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε άνθρωπο, σε ένα ιστορικό επίτευγμα της ιατρικής
University of Maryland School of Medicine (UMSOM)
Ένας άνδρας από τις ΗΠΑ, ο 77χρονος David Bennett είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο έγινε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα επιτεύγματα της επιστήμης που κράτησε 7 ώρες και πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Maryland στη Βαλτιμόρη, τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.

Ο David Bennett ήταν ένας από τους ανθρώπους που είχε εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο να επιβιώσει και είχε ως τελευταία ελπίδα να σωθεί από το μόσχευμα ενός χοίρου. Μετά την πειραματική επέμβαση, η κατάσταση της υγείας του είναι μέχρι στιγμής καλή παρόλο που είναι άγνωστο πλέον το προσδόκιμο της ζωής του.

Η ιδιαίτερη απόφαση πάρθηκε μετά την ειδική άδεια που εξέδωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προκειμένου να γίνει η πρωτοφανής μεταμόσχευση που ήταν και η τελευταία ελπίδα των γιατρών για να ζήσει ο ασθενής.

Οι επιβλέποντες ιατροί με επικεφαλής τον Bartley Griffith της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου θεωρούν πως άνοιξαν τον δρόμο και για άλλες μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν και άλλες ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της έλλειψης επαρκώς ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση.

Ο ασθενής στον οποίο έγινε η ιστορική μεταμόσχευση, έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια ενώ σήμερα ενισχύεται η ελπίδα ότι θα έχει αρκετά χρόνια ζωής παρόλο που δεν μπορεί να είναι βέβαιο. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες ενώ οι γιατροί σήμερα δηλώνουν πως είναι πολύ νωρίς για να κάνουν σίγουρες δηλώσεις για το αν η καρδιά του ζώου μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χοίρος είχε τροποποιηθεί προηγουμένως γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor με σκοπό να απενεργοποιηθούν γονίδια του που θα μπορούσαν να είχαν απορρίψει το όργανο ως ξένο σώμα από τον οργανισμό του Bennett.

Τον Οκτώβριο του 2021, ομάδα χειρουργών στη Νέα Υόρκη προχώρησε πειραματικά στην πρώτη επιτυχή σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς καμία ελπίδα ανάρρωσης ενώ πλέον, εδώ και δεκαετίες, γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους.