UPDATE #NOW

Το ευρωπαϊκό σινεμά προχωρά, οι γυναίκες όχι - Αποτελούν μόλις το 23% των σκηνοθετών


JTeam

11 Ιανουαρίου 2022

Το ευρωπαϊκό σινεμά προχωρά, οι γυναίκες όχι - Αποτελούν μόλις το 23% των σκηνοθετών
Unsplash
Οι γυναίκες μένουν πίσω, σε μία βιομηχανία που προχωρά μπροστά με μεγάλη ταχύτητα

Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος απέχει πολύ από την ισότητα. Παρότι γίνονται εκκλήσεις στα φεστιβάλ, δημιουργούνται οργανισμοί χρηματοδότησης και γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το μισθολογικό χάσμα των φύλων, τουλάχιστον 3 στους 4 Ευρωπαίους σκηνοθέτες, είναι άνδρες.

Έρευνα που μελέτησε τα συνεργεία ταινιών που παράχθηκαν και κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη από το 2016 έως το 2020 βρήκε πως οι γυναίκες «αποτελούσαν μόνο το 23%» του συνόλου των σκηνοθετών. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στον τομέα της παραγωγής, όπου αποτελούν το 33%, ενώ οι γυναίκες είναι μόλις το 27% των σεναριογράφων.

Το μισθολογικό χάσμα των φύλων ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των κινηματογραφιστών, το 91% των οποίων είναι άνδρες.

Ακόμη και μπροστά από τις κάμερες, πάντως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς την πενταετία 2016-2020 οι γυναικείοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι αποτελούσαν το 39% του συνόλου.

Η παρουσία σκηνοθετιδών ήταν εντονότερη στα ντοκιμαντέρ, όπου αποτελούσαν το 29%.

Δεδομένων των μεγάλων προσπαθειών που γίνονται για την ισότητα στον χώρο, οι αριθμοί απογοητεύουν. Κι αυτό γιατί το «50/50» παραμένει όνειρο, σε μία εποχή που γυναίκες βρέθηκαν πίσω από κορυφαίες παραγωγές – το 2021, μάλιστα, πολλές ήταν εκείνες που βραβεύθηκαν για το έργο τους, όπως η Audrey Diwan με το Happening, για το οποίο κέρδισε Χρυσό Λέοντα.