UPDATE #NOW

NUDE: Η έκθεση που δείχνει το γυμνό σώμα όπως ακριβώς είναι- Μακριά από το ανδρικό βλέμμα


JTeam

22 Ιανουαρίου 2022

NUDE: Η έκθεση που δείχνει το γυμνό σώμα όπως ακριβώς είναι- Μακριά από το ανδρικό βλέμμα
Bettina Pittaluga, “Magueye, Paris” (2018) Fotografiska New York
Στο Fotografiska New York, η έκθεση NUDE στοχεύει να δείξει το γυμνό σώμα, όπως ακριβώς είναι, υμνώντας τη διαφορετικότητα μέσα από τις δημιουργίες 30 καλλιτέχνιδων. Και το κατορθώνει με επιτυχία.

Η έκθεση NUDE στο Fotografiska New York ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει γυμνά σώματα μέσα από 30 καλλιτεχνικές δημιουργίες γυναικών από 20 διαφορετικές εθνικότητες. Τα σώματα αυτά δεν ακολουθούν κανόνες ομορφιάς, δεν υπακούν σε ταυτότητες φύλου, δεν εκπροσωπούν μία συγκεκριμένη εθνικότητα και σίγουρα δεν είναι πια εκτεθειμένα στο ανδρικό, «αρρενωπό» βλέμμα, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Jenny.Gr
Arvida Byström (2016) Fotografiska New York

Προβάλλουν το «νέο γυμνό» και στόχος είναι να εξαλείψουν την έμφυλη ανισότητα στην τέχνη. Το 1989, τα Guerilla Girls, μια κολεκτίβα ανώνυμων καλλιτεχνίδων, είχε κάνει την παρακάτω ερώτηση: «Χρειάζεται να είναι γυμνές οι γυναίκες ώστε να μπουν στο Met;». Μπορεί να είμαστε πλέον στο 2022 και η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Jenny.Gr
Nude, Fotografiska New York (2022) Malerie Marder, “Plate #19” (2008-2013)

Η νέα έκθεση έχει στόχο να καταρρίψει ακριβώς αυτό: ότι το γυναικείο γυμνό προορίζεται για το ανδρικό βλέμμα ενώ επιδιώκει παράλληλα, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες να αποκτήσουν τον ίδιο επιτέλους χώρο στη δουλειά τους με τους άνδρες, καταπολεμώντας την ανισότητα.

Jenny.Gr
Nude, Fotografiska New York (2022) Bettina Pittaluga, “Yseult, Paris” (2019)

Το γυμνό εδώ προσεγγίζεται αποκλειστικά από τη γυναικεία ματιά χωρίς να είναι τραβηγμένο από άνδρες για το ανδρικό κοινό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Johan Vikner, διευθυντής των εκθέσεων του Fotografiska:

«Αυτή η συλλογή σύγχρονων καλλιτέχνιδων που χρησιμοποιούν το γυμνό σώμα σαν γλώσσα, για χάρη της τέχνης, της ομορφιάς, της εκπροσώπησης, σαν υποκείμενο και αντικείμενο, είναι ένα παράδειγμα του τι είναι ακριβώς το νέο γυμνό και πώς μοιάζει».

Jenny.Gr
Julia SH, “Studio Practice #3” (2017) Fotografiska New York

Η έκθεση επαναπροσδιορίζει την ομορφιά του γυμνού σώματος και δεν ακολουθεί κανένα πρότυπο. Κάθε πτυχή εκτείθεται στον φακό και παρουσιάζει μια μοναδική αλήθεια μακριά από κάθε προκατάληψη και στερεότυπο.