UPDATE #NOW

To ΤikTok απαγορεύει πλέον το περιεχόμενο που προωθεί διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά


JTeam

10 Φεβρουαρίου 2022

To ΤikTok απαγορεύει πλέον το περιεχόμενο που προωθεί διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά
Olya Kobruseva from Pexels
Η τελευταία κίνηση του TikTok προκαλεί αντιδράσεις

Μία αναζήτηση του #weightlosstips αρκεί για να καταλάβουμε ότι τα social media είναι ένα επικίνδυνο μέρος για όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Μπορεί γυμναστές και διατροφολόγοι να έχουν δημιουργήσει ειδικά προφίλ για να παρέχουν δωρεάν τις συμβουλές τους, όμως πάρα πολλοί χρήστες των εφαρμογών που, επειδή έχασαν κιλά, είναι γραμμωμένοι αδύνατοι, θεωρούν ότι η εμπειρία τους αρκεί για να αντικαταστήσει τους ειδικούς.

«What I Eat in a Day» (Tι τρώω σε μια μέρα), «What I Ate to Lose Weight» (Τι έφαγα για να χάσω βάρος), «How I Lost Weight» (Πώς αδυνάτισα), είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα θέματα του TikTok, με βίντεο καθημερινών ανθρώπων χωρίς κανένα υπόβαθρο, να προωθούν διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές θεωρώντας ότι κάνουν το σωστό. Επιτέλους, αυτό θα αλλάξει.

Το TikTok ενημέρωσε τα Community Guidelines, προκειμένου να προστατεύσει «την ασφάλεια και την ευεξία» των χρηστών του. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τέλος του misgendering, του μισογυνισμού και την αφαίρεση του περιεχομένου που αφορά σε διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Από το 2020, η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν επιτρέπει την ανάρτηση βίντεο που προωθούν τις διατροφικές διαταραχές, ενώ δέχεται πολύ περιορισμένες διαφημίσεις προϊόντων αδυνατίσματος. Κι από το 2021, αν κάποιος χρησιμοποιήσει σχετικό hashtag (#thinspo, για παράδειγμα, όπως και #ana ή #mia), του προτείνει να καλέσει ειδική γραμμή στήριξης.

«Προχωρούμε σε αυτήν την αλλαγή έχοντας συμβουλευθεί ειδικούς στις διατροφικές διαταραχές, ερευνητές και γιατρούς, καθώς κατανοούμε ότι ο κόσμος μπορεί να δυσκολεύεται με ανθυγιεινά διατροφικά μοτίβα και συμπεριφορές, χωρίς να έχει διαγνωστεί με κάποια διατροφική διαταραχή», αναφέρει η ιστοσελίδα του TikTok.

Ενώ η παραπάνω πρωτοβουλία είναι θετική κι έχει νόημα, ανοίγει τη συζήτηση σχετικά με το τι είναι εντάξει και τι όχι. Η Ysabel Gerrard, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, αναρωτιέται «τι θα γίνει με το στίγμα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές», καθώς η ανάρρωση είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία και κάποιο άτομο ίσως παίρνει δύναμη, αναρτώντας το ταξίδι προς τη θεραπεία. «Δεν είναι γραμμικό ταξίδι, ίσως υπάρξουν πισωγυρίσματα», εξήγησε.

«Τι εννοούν ότι θα αντιμετωπίσουν τις διατροφικές διαταραχές; Ποιος αποφασίζει ποιες πληροφορίες αφορούν στην υγιεινή διατροφή και το αδυνάτισμα, και ποιες στην ανθυγιεινή διατροφή για δίαιτες; Δεν έχουν πει τι ακριβώς θα κάνουν και πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι, ειδικά σχετικά με το τι είναι αυτό που θα αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.

Πράγματι, η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Σίγουρα, η πλατφόρμα θέλει να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους χρήστες, όμως χρειάζεται να υπάρξει διαφάνεια αρχικά με το τι θεωρείται «διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά» κι έπειτα με τους τρόπους που αυτή θα περιοριστεί.

TAGS