UPDATE #NOW

Για πρώτη φορά, αστρονόμοι πιστεύουν πως φωτογράφισαν «αόρατη» μαύρη τρύπα


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2022

Για πρώτη φορά, αστρονόμοι πιστεύουν πως φωτογράφισαν «αόρατη» μαύρη τρύπα
Yong Chuan Tan on Unsplash
Ένα εξαιρετικό επίτευγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μία νέα εποχή, στη μελέτη του διαστήματος

«Είναι πιθανό να υπάρχουν στον γαλαξία μας περί τις 100 εκατ. μαύρες τρύπες με μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου», έχει αναφέρει ο αστροφυσικός του Space Telescope Science Institute, Kailash Chandra Sahu.

Τώρα, μία ομάδα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble βρήκε κάτι που δεν είχε δει κανείς, ποτέ πριν: μία εντελώς αόρατη μαύρη τρύπα. Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε online κι αναμένεται να τυπωθεί στο Astrophysical Journal, χρειάστηκε χρόνια να ολοκληρωθεί. Οι επιστήμονες χρειάστηκε να συνδυάσουν δύο είδη παρατηρήσεων, ενώ το εντυπωσιακό τους εύρημα μάλλον ανοίγει τον δρόμο για μία νέα εποχή.

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein πρόβλεψε πως γιγάντια αντικείμενα καμπυλώνουν το αστρικό φως, καθώς εκείνο περνά από δίπλα τους. Αυτό σημαίνει πως αν φως περάσει πολύ κοντά σε κάποια αόρατη μαύρη τρύπα – αλλά όχι αρκετά κοντά για να καταλήξει μέσα της – θα καμπυλωθεί όπως το φως, όταν περνά μέσα από έναν φακό. Το φαινόμενο ονομάζεται βαρυτικός φακός και παρατηρήθηκε στο Σύμπαν για πρώτη φορά το 1979, με την ανακάλυψη του «Διδύμου Κβάζαρ».

Οι συγγραφείς της έρευνας συνδύασαν δύο είδη παρατηρήσεων βαρυτικών φακών, στην αναζήτηση της μαύρης τρύπας. Ξεκίνησαν από τον εντοπισμό του φωτός ενός αστέρα που βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση, το οποίο γινόταν πιο έντονο για λίγο κι έπειτα επέστρεφε στην φυσιολογική του ένταση. Δεν μπορούσαν να δουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε την ένταση, όμως. Υποπτεύθηκαν πως ίσως ήταν μία μοναχική μαύρη τρύπα – κάτι που δεν είχε δει ποτέ, κανείς. Θα μπορούσε, ωστόσο, να ήταν κι ένα απλό αστέρι.

Χρειάστηκε κόπος μέχρι να καταλήξουν πως ήταν πράγματι μαύρη τρύπα – φωτογράφιζαν με το Hubble για μία εξαετία, μετρούσαν το διάστημα της κίνησης του αστέρα και το φως του.

Πρόκειται για ένα τεράστιο αστρονομικό επίτευγμα που θα βοηθήσει τη μελέτη πολλών αστεροϊδών, supernovas και πλανητών με νέους τρόπους.