UPDATE #NOW

Γαβγίζετε στον σκύλο σας για πλάκα; Πρέπει να το σταματήσετε και υπάρχει λόγος


JTeam

21 Φεβρουαρίου 2022

Γαβγίζετε στον σκύλο σας για πλάκα; Πρέπει να το σταματήσετε και υπάρχει λόγος
Josh Hild on Unsplash
Κάτι που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως αστείο, προκαλεί στρες και φόβο στο κατοικίδιό μας

Πόσες φορές έχουμε γαβγίσει στον σκύλο μας για πλάκα; Για εμάς είναι αστείο, τουλάχιστον, αφού προσπαθούμε να τον μιμηθούμε χωρίς επιτυχία. Έχει γίνει και τάση του TikTok, με #barkatyourdogchallenge, και είναι απλή – κυριολεκτικά, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να γαβγίσουμε και να βιντεοσκοπήσουμε την αντίδραση του κατοικιδίου μας.

@growing2bhappy She's off 🤣 who are we mad at 😤 I'll tell em too! #barkatyourdog #dogsofttiktok #challenge #gsd ♬ original sound - Ashley

Οι αντιδράσεις των σκύλων μας είναι κάτι ακόμη που μας φαίνεται αστείο, όμως σύμφωνα με ειδικούς ψυχολογίας ζώων, εκείνοι δε γελούν. Οι εκφράσεις τους μαρτυρούν φόβο και στρες. Όπως αναφέρει το American Kennel Club (AKC), συγκεκριμένα, οι παρακάτω αντιδράσεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

  • Γουρλωμένα μάτια
  • Ένταση στο σώμα και τη μουσούδα
  • Αυτιά κολλημένα προς τα πίσω
  • Γάβγισμα
  • Γλείψιμο χειλιών
  • Προσπάθεια να ξεφύγει

Αν ο σκύλος μας κάνει τα παραπάνω, δεν περνάει καλά. Μπορεί να γίνει ακόμη κι επιθετικός, προσπαθώντας να μας δαγκώσει.

Γιατί του προκαλούμε στρες;

Ένας σκύλος γαβγίζει γιατί είναι ο τρόπος του να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Είναι η γλώσσα του και τη χρησιμοποιεί για να εκφράσει τις ανάγκες του, ενώ τη συνοδεύει η ανάλογη γλώσσα του σώματος. Όσοι έχουμε κατοικίδια, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το γάβγισμα ενθουσιασμού, για παράδειγμα, και να το ξεχωρίσουμε από το επιθετικό και το τρομαγμένο.

Γαβγίζοντας στον σκύλο μας, δεν ξέρουμε τι εικόνα του δίνουμε και ποιος είναι ο τόνος μας, πώς αντιλαμβάνεται εκείνος τις κινήσεις του σώματός μας. Εισβάλλουμε στον προσωπικό του χώρο, τον κοιτάμε στα μάτια και ουσιαστικά φωνάζουμε, παρουσιαζόμαστε σαν απειλή. Επειδή αυτά καλό είναι να μη γίνονται, ας μην το επαναλάβουμε.