UPDATE #NOW

Πώς θα μεγαλώσουμε αγόρια με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τις γυναίκες


JTeam

21 Φεβρουαρίου 2022

Πώς θα μεγαλώσουμε αγόρια με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τις γυναίκες
Με την κακοποίηση των γυναικών να ξεφεύγει στη χώρα μας, ακόμα μια αγωνία που έχουν οι γονείς, και ειδικά οι μητέρες, είναι το πως θα μεγαλώσουν σωστά τα αγόρια τους.

Το πρωί της Δευτέρας βρίσκει τη χώρα να μετρά ακόμα μια γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα, όπου ένας 69χρονος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 79χρονη σύζυγό του.

Η κατάσταση είναι πλέον δραματική και η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική, ώστε να μην μετρήσουμε άλλα θύματα. Για να αλλάξει, όμως, οι βάσεις πρέπει να μπουν από πολύ νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου, ώστε να μεγαλώσει και να έχει σεβασμό για τον απέναντί του, ιδίως για μια γυναίκα, η οποία μπορεί να γίνει και σύντροφός του και να περάσει μαζί της ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου Eliza, που δρα κατά της κακοποίησης του παιδιού κι εργάζεται για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και τον πρώιμο εντοπισμό των περιστατικών με υποψία κακοποίησης του παιδιού, αναφέρονται οι τρόποι που οι γονείς μπορούν να μεγαλώσουν τα αγόρια τους με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των γυναικών (που χάθηκαν), και να προστατεύσουμε άπειρες άλλες από τη βία και την κακοποίηση, το μεγαλύτερο χρέος που έχουμε ως γονείς, είναι να μεγαλώσουμε αγόρια με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τις γυναίκες και προς κάθε άνθρωπο, αλλά και ζωντανό πλάσμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάς δίνει συμβουλές η κυρία Χριστίνα Ρασιδάκη, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος σχέσεων, σύμβουλος γονέων και επιστημονική συνεργάτιδα του Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού ΕΛΙΖΑ:

  • Να φέρεστε στο παιδί σας με σεβασμό, αγάπη και να ακούτε τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του.
  • Να θυμάστε ότι ως ζευγάρι είστε για το παιδί σας ζωντανό παράδειγμα αγάπης, ενδιαφέροντος, φροντίδας, νοιαξίματος ο ένας για τον άλλο.
  • Φροντίστε το παιδί σας να έχει πρότυπα αντρών που φέρονται με σεβασμό και ανθρωπιά προς τις γυναίκες. Εκθέστε το σε ανάλογα ερεθίσματα μέσα, π.χ., από ταινίες, θεατρικά έργα, βιβλία, περιστατικά επικαιρότητας.
  • Ως ζευγάρι, αλλά και μαζί με το παιδί, αντιμετωπίστε τις προκλήσεις που προκύπτουν σε μια σχέση εποικοδομητικά και με σεβασμό.
  • Φροντίστε οι προσλαμβάνουσες που έχει το παιδί σας από τον κόσμο των θεαμάτων να είναι ανάλογες με την ηλικία του.
  • Συζητήστε με το παιδί σας ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ειδήσεις που παρακολουθείτε μαζί. Όταν βάλλονται γυναίκες, πάρτε θέση εξηγώντας του το γιατί.
  • Αποφεύγετε να σχολιάζετε με οποιονδήποτε προσβλητικό ή άσχημο τρόπο το σώμα, την προσωπικότητα, τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες.
  • Όταν το παιδί σας σχολιάζει ή φέρεται άσχημα σε συμμαθητές-τριές του, πάρτε θέση. Εξηγήστε του ότι το γεγονός πως μπορεί να "το κάνουν κι άλλοι" δεν σημαίνει ότι είναι "ΟΚ".
  • Αν τύχει να προσβάλλουν το παιδί σας ή να του φερθούν άσχημα, ακούστε το και αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Πείτε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και δεν επιτρέπονται.

Όπως καταλήγει η κ. Ρασιδάκη, αν αναγνωρίζετε ότι δυσκολεύεστε στη σχέση σας με το παιδί σας ή ότι εμπειρίες από το δικό σας παρελθόν σάς εμποδίζουν να είστε ο γονιός που θα θέλετε να είστε, αναζητήστε τη βοήθεια συμβούλου ψυχικής υγείας ή συμβούλου γονέων. Έχετε πολλά να κερδίσετε.

Πηγή: boommag.gr».

Το Σωματείο Eliza - Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού εργάζεται για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και τον πρώιμο εντοπισμό των περιστατικών με υποψία κακοποίησης του παιδιού. Για περισσότερα, κάντε «κλικ» ΕΔΩ.