UPDATE #NOW

Stealth Omicron: Στην Κίνα μόλις ξέσπασε το χειρότερο κύμα Covid


JTeam

16 Μαρτίου 2022

Stealth Omicron: Στην Κίνα μόλις ξέσπασε το χειρότερο κύμα Covid
Unsplash
Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron, το «αόρατο» στέλεχος της μετάλλαξης λέγεται Stealth Omicron και είναι ιδιαίτερα απειλητική

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα Covid από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ενώ οι νέοι περιορισμοί της καραντίνας έχουν ήδη αρχίσει σε όλη τη χώρα.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron, το «αόρατο» στέλεχος της μετάλλαξης λέγεται Stealth Omicron καθώς τα PCR τεστ δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τις άλλες μεταλλάξεις και θεωρείται σύμφωνα με τους ειδικούς ότι βρίσκεται πίσω από την επιβράδυνση της πτώσης των κρουσμάτων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ήδη 51 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν μπει ξανά σε καραντίνα και σε ολικό lockdown σε πολλές βορειοανατολικές πόλεις. Τα σχολεία στη Σαγκάη έκλεισαν και τουλάχιστον 19 επαρχίες έχουν δεχτεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Δανία, η Stealth Omicron είναι πολύ μεταδοτική γι' αυτό και κρίνεται απειλητική και οι ειδικοί μιλούν για μια τεράστια εξάπλωση που απειλεί την ανθρωπότητα, ξεκινώντας πάλι από την Κίνα.

Η χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ επικρατεί η αντίληψη ότι η χώρα πρέπει να «σφραγιστεί» μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη του ιού. Οι πολίτες δηλώνουν εξουθενωμένοι καθώς ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε στο εξής μαζί του.

Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή σκληρών μέτρων, παρόλο που θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία, βλάπτει την παγκόσμια οικονομία. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας αναμένεται να προτείνει τη χρήση τεστ αντιγόνων αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι η εφαρμογή των καθολικών lockdown είναι η μόνη ασφαλής επιλογή.