Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το τέλος της «επείγουσας φάσης» της πανδημίας και τον ερχομό μιας άλλης, εκείνης της ψυχικής υγείας
JTeam
23 Φεβρουαρίου 2022
Απόγνωση, πανικός, φόβος ή πιο σωστά φοβία σχεδόν για τα πάντα. Η πανδημία γέννησε τα πιο διφορούμενα συναισθήματα και όπως φαίνεται, προκάλεσε με τη σειρά της μια νέα πανδημία, εκείνη της ψυχικής υγείας.
Aυτό επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ημερίδα με θέμα: «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Αυτό που τόνισε είναι ότι η Όμικρον οδηγεί στο τέλος της πανδημίας ή τουλάχιστον «στο τέλος της επείγουσας φάσης». Σίγουρα όπως διευκρίνισε: «Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας με τον κορωνοϊό» αλλά διανύουμε πλέον έναν πιο αισιόδοξο δρόμο.
Μέχρι τέλος του έτους για την ακρίβεια, θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα εστιάσουμε στις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Όπως δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων, κάτι που οφείλεται στην Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη».
Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα θα προκύψει από το γεγονός ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός, όμως θα πρέπει η χώρα να βρει το δικό της μονοπάτι για να μεταβεί φυσιολογικά στη νέα εποχή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ειδικά για την Ευρώπη, το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα. Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους. Άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης».
Η πανδημία σύμφωνα με τον ίδιο, θα φέρει ωστόσο μια νέα πανδημία, εκείνη της «ψυχικής υγείας» που όπως αντιλαμβανόμαστε, έχει αρχίσει ήδη να αχνοφαίνεται. Η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.
Πέρα από τις σωματικές επιπτώσεις, είναι εμφανές πως ο κορωνοϊός επηρέασε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας σε ψυχολογικό επίπεδο και παρόλο που η προσοχή στρέφεται περισσότερο στους ενήλικες, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως κάθε ηλικία καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα από την πάλη της με τον ιό και τα πολλαπλά του πρόσωπα.
Η καθημερινότητά όλων ανατράπηκε περισσότερο από όσο πιστεύαμε κι έφερε μια έντονη ψυχική αναστάτωση σε κάθε επίπεδο. Μετά το πέρας της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια μετατραυματική διαταραχή άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς και η τοποθέτηση του κύριου Τσιόδρα το επιβεβαιώνει.
Ο καθηγητής μεταξύ άλλων, μίλησε και για την αξία ενός ειδικού εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον, λέγοντας πως τα δεδομένα από πειραματόζωα, «δείχνουν πως οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον». Μάλιστα, έκανε λόγο και για την «υβριδική ανοσία», τον συνδυασμό της φυσικής ανοσίας με την ανοσία από το εμβόλιο που οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη απάντηση του οργανισμού απέναντι στη λοίμωξη.
Read More
- Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου: Όλα όσα δεν ξέραμε για τον όρο που ήρθε στην επιφάνεια από τη μυστηριώδη υπόθεση στην Πάτρα
- Phoenix Rising: Η Evan Rachel Wood αναδύεται από τις στάχτες της κακοποίησης του Marilyn Manson στο trailer του ντοκιμαντέρ του HBO
- Ιστορική δικαίωση για τις γυναίκες του αμερικανικού ποδοσφαίρου: Θα πληρώνονται το ίδιο με τους άντρες συμπαίκτες τους