UPDATE #NOW

H Δανία έβαλε τέλος στους περιορισμούς κατά του Covid-19 και επιστρέφει στην κανονικότητα


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2022

H Δανία έβαλε τέλος στους περιορισμούς κατά του Covid-19 και επιστρέφει στην κανονικότητα
Instagram @mette
«Αποχαιρετάμε τους περιορισμούς και καλωσορίζουμε τη ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό»

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αίρει όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, κρίνοντας πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι επαρκής μπροστά στη μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Αποχαιρετάμε τους περιορισμούς και καλωσορίζουμε τη ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό», δήλωσε τον Ιανουάριο η πρωθυπουργός Mette Frederiksen, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η μεγάλη αποδοχή του εμβολιαστικού προγράμματος αποδείχθηκε πως είναι αυτό που σκεφτόμασταν: ένα υπερόπλο και μας έδωσε μια γερή άμυνα εναντίον της νόσου, η οποία συνεχίζει να υφίσταται».

«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο κορονοϊός δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ως μια απειλητική για την κοινωνία ασθένεια», συμπλήρωσε.

Από την 1η Φεβρουαρίου λοιπόν, έπαψαν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.

Η κυβέρνηση της χώρας θέλει μονάχα να διατηρήσει, για 4 επιπλέον εβδομάδες, ορισμένους περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα, δηλαδή τη διεξαγωγή τεστ και/ή την επιβολή καραντίνας, ανάλογα με το καθεστώς ανοσοποίησης.

Στη Δανία «συστήνεται» η αυτοαπομόνωση για 4 ημέρες, στην περίπτωση ενός θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας.
«Έχουμε έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις, αυτό είναι το μυστικό μας», τόνισε η επιδημιολόγος Lone Simonsen, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Roskilde.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών έχει λάβει τρίτη δόση εμβολίου κατά – υψηλό, σε σχέση με το ποσοστό κάτω του από 45% στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δανικές υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Με τη μετάλλαξη Όμικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς».