UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: 10 Instagram accounts για να εμπνέεσαι κάθε μέρα


JTeam

21 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: 10 Instagram accounts για να εμπνέεσαι κάθε μέρα
Pexels
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η σημερινή και οι στίχοι που μας έρχονται στο μυαλό είναι αμέτρητοι. Μεταξύ αυτών, οι στίχοι που έχουν γραφτεί από ποιητές όλων των εποχών με κάποια σταθερά μοτίβα, όπως του Οδυσσέα Ελύτη: «Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις».

Χρώματα ζωηρά, τοπία και εικόνες που προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα. Σε εποχές όπως η σημερινή, η ποίηση είναι ένα από τα σημαντικότερα εφόδια για να αντέξει κανείς καταστάσεις και γεγονότα όπως το σκληρό πρόσωπο του πολέμου προκειμένου να οραματιστεί το φως μες στο σκοτάδι. O Joseph Joubert έλεγε πως «Δεν θα βρεις την ποίηση πουθενά αν δεν κουβαλάς κάποια μαζί σου» και ίσως είναι η πιο αντιπροσωπευτική αυτού που σημαίνει η σημερινή μέρα.

Η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης έγινε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, αφού πρόκειται για την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που όπως υποστήριξε η γνωστή ποιήτρια, συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε στην Ελλάδα, την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός που ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 1999, όταν και έλαβε χώρα η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι με την 21η Μαρτίου να ανακηρύσσεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Από τότε μέχρι σήμερα, η βασική ιδέα μένει ίδια αλλά μεταβάλλεται η πηγή έμπνευσης.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022, αναφέροντας:

«Ταξινομημένη με λέξεις, χρωματισμένη με εικόνες, γραμμένη στο σωστό μέτρο- η δύναμη της ποίησης δεν έχει «ταίρι». Ως μια οικεία μορφή έκφρασης που ανοίγει πόρτες στους άλλους, η ποίηση εμπλουτίζει τον διάλογο που καταλύει όλη την ανθρώπινη πρόοδο και είναι πιο απαραίτητος από πάντα σε ταραγμένους καιρούς».

Από πού αντλείται η έμπνευση των ποιητών; Περνάει από τα ίδια μονοπάτια ή εναλλάσσεται τοπία, εποχές και εικόνες; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, συγκεντρώσαμε τους 10 «πιο ποιητικούς» λογαριασμούς στο Instagram, που αξίζει να ανατρέξει κανείς, για να γεμίσει με ελπίδα και φως αφού έρθει πρώτα αντιμέτωπος με την αλήθεια που κρύβει ο κάθε στίχος.

1. @monologospoetry

2. @dromospoihshs

3. @nikita_gill

4. @brian_bilston

5. @leti.sala

6. @rupikaur_

7. @poetry.gr

8. @poetryfoundation

9. @poetrypository

10. @poetryisnotaluxury