UPDATE #NOW

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας κάνει stalking στο Instagram


JTeam

4 Απριλίου 2022

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας κάνει stalking στο Instagram
Pexels
Νομίζετε ότι σας παρακολουθούν στα social; Μερικά tips για να τους ανακαλύψετε

O κόσμος των social media είναι παράξενος. Αν έχουμε ανοιχτό το IG προφίλ μας, για παράδειγμα, καθένας μπορεί να δει τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε, τα stories μας, να βγάλει συμπεράσματα για τη ζωή μας χωρίς καν να μας έχει γνωρίσει. Κι η διαφορά ανάμεσα στην απλή περιέργεια ενός ανθρώπου που θα δει τυχαία το όνομά μας στα likes μιας ανάρτησης, και το πραγματικό stalking – αυτό που όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή, ας μην κρυβόμαστε – είναι τεράστια.

Αν ο όρος stalking δε σας είναι γνωστός, θα τον εξηγήσουμε. Αναφέρεται στις συνεχείς επισκέψεις σε ένα προφίλ που, ενδεχομένως, δεν ακολουθούμε. Συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις έρωτα ή ζήλειας και το κάνουμε πολύ προσεκτικά – δε θέλουμε να απαντήσουμε σε κανένα story highlight κατά λάθος, ούτε να κάνουμε like σε ποστ πενταετίας.

Όταν είμαστε οι stalkers, όλα είναι καλά. Τι γίνεται όμως αν είμαστε το αντικείμενο παρακολούθησης;

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δούμε ποιος μπαίνει στο προφίλ μας. Τα stories μας όμως, μαρτυρούν πολλά. Επειδή ακριβώς έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ποιοι τα έχουν πατήσει, εύκολα θα εντοπίσουμε τα άτομα που, χωρίς να είναι followers, βρίσκονται πάντα στη λίστα.

Επιπλέον, αν μας έρχεται συνέχεια η ειδοποίηση «Ο χρήστης με το όνομα @τάδε είναι στο Instagram», αναφέρεται στον ίδιο άνθρωπο και μας προτείνει να τον ακολουθήσουμε, μάλλον πρόκειται για κάποιον που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το προφίλ μας.

Tέλος, κάποιος ενδέχεται να μας παρακολουθεί χρησιμοποιώντας ψεύτικο προφίλ. Αυτό θα το εντοπίσουμε εύκολα: Είναι συνήθως ιδιωτικό και έχει ελάχιστους ή καθόλου followers, καμία ανάρτηση και ύποπτο avatar.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Οι επιλογές είναι απλές. Είτε θα κάνουμε το προφίλ μας ιδιωτικό, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις, είτε θα κρύψουμε απλώς τις ιστορίες μας.

TAGS