UPDATE #NOW

Habemus Taylor Swift! Οι στίχοι της popstar έγιναν διδακτέα ύλη λατινικών στο Cambridge


Κλέλια Φατούρου

7 Απριλίου 2022

Habemus Taylor Swift! Οι στίχοι της popstar έγιναν διδακτέα ύλη λατινικών στο Cambridge
Instagram/Taylor Swift
Η Taylor Swift έγινε διδακτέα ύλη στα λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

Η γλώσσα του Κικέρωνα και του Βιργιλίου αναβιώνουν με σύγχρονους τρόπους και το λες πολύ καλή ιδέα, εφόσον τα λατινικά είναι μία νεκρή γλώσσα που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ.

Οι καθηγητές λατινικών του Πανεπιστημίου του Cambridge είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν τους στίχους των τραγουδιών της Taylor Swift ή της Disney, καθώς και fan fiction, προκειμένου να προσελκύσουν τους μαθητές και να κάνουν τα λατινικά μία πιο προσβάσιμη γλώσσα.

Αν και εμείς στο σχολείο (οι της θεωρητικής κατεύθυνσης) δεν είχαμε το δικαίωμα στην επιλογή και κάναμε λατινικά όπως και να έχει, οι φοιτητές του Cambridge μπαίνουν σε μία νέα εποχή και θα μάθουν τη γλώσσα με τον πιο fun τρόπο. Όλα οφείλονται σε έναν ακαδημαικό που παρουσίασε έναν νέο οδηγό, πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε. Ενθαρρύνει τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τα λατινικά σαν μία μοντέρνα ξένη γλώσσα, μιλώντας, τραγουδώντας ή μέσα από τη δημιουργική γραφή. Και η Taylor Swift είναι το κεντρικό πρόσωπο της εκμάθησης.

Ο Steven Hunt, που διδάσκει λατινικά τα τελευταία 35 χρόνια δεν απαρνείται τη χρησιμότητα των παραδοσιακών μεθόδων αλλά θεωρεί ότι τα πράγματα πρέπει να εκμοντερνιστούν. Θέλεις μήπως να μάθεις πώς μεταφράζεται το ρεφρέν του "Bad Blood"; Quod, care, nunc malum sanguinem habemus. Και ξανά.

Αν και οι καθηγητές έχουν διαφορετικές μεθόδους, ανάλογα με τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και το επίπεδο των μαθητών, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι τα σύγχρονα μέσα είναι μία έξυπνη κίνηση που προφανώς κάνει τους φοιτητές να βαριούνται λιγότερο. Habemus Taylor Swift!