UPDATE #NOW

r/place: Ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά projects στην ιστορία, δείχνει την καλύτερη και τη χειρότερη πλευρά μας


Στεφανία Παπαδημητρίου

8 Απριλίου 2022

r/place: Ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά projects στην ιστορία, δείχνει την καλύτερη και τη χειρότερη πλευρά μας
Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα του διαδικτύου, σ' ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά art projects

Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στο Reddit. Το συλλογικό art project με όνομα r/place συγκεντρώνει τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές του ίντερνετ και μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο, τον χώρο, τα πάντα.

Τη μια στιγμή, μπορεί να βλέπουμε σημαίες κρατών ή το logo των Nine Inch Nails και την ακριβώς επόμενη, ένα QR Code να μας οδηγεί σε 10λεπτο βίντεο στο YouTube με «Τα πιο λογικά επιχειρήματα κατά του βιγκανισμού».

Το project ξεκίνησε το 2017 κι εξελίσσεται διαρκώς – δε σταματούν να προστίθενται νέα έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης. Το Blue Corner, για παράδειγμα, είχε στόχο να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του: να έχει μία μπλε γωνιά στο συνολικό έργο.

Ευτυχώς, το YouTube είναι γεμάτο time lapse βίντεο που παρουσιάζουν την πορεία του r/place, από την αρχή του μέχρι τώρα, και βλέπουμε πως πρόκειται για κάτι που μοιάζει με ζωντανό οργανισμό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά projects που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, online και μη.

Το 2017, χαρακτηρίστηκε «το καλύτερο πείραμα του ίντερνετ ως τώρα», επειδή αποτύπωσε «τις υπέροχες δόξες του διαδικτύου». Επιτρέπει σε όλους να εκφραστούν όπως επιθυμούν, διατηρώντας τη μοναδική τους ταυτότητα. Το καλύτερο είναι πως πλέον, δε χρειάζεται να είμαστε καν χρήστες του Reddit για να βάλουμε τη δική μας πινελιά – το project επεκτάθηκε στο Twitter, το Discord και το Twitch.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Στο Twitch, συγκεκριμένα, streamers συνεργάζονται με στόχο να σαμποτάρουν το r/place, επειδή διαφωνούν με ορισμένα έργα. Κάποιοι ενθαρρύνουν τους εκατοντάδες – ακόμη και χιλιάδες – fans τους να δράσουν εναντίον του.

Ταυτόχρονα, μεγάλες ομάδες ατόμων όπως οι θαυμαστές των BTS ή Ισπανών streamers, ανταγωνίζονται και προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο r/place. Ξεσπά, έτσι, πόλεμος με pixels – ενδέχεται να δημιουργούνται bots προκειμένου να ποστάρουν το δικό τους έργο τέχνης, υπέρ του ενός ή του άλλου.

Από τη μία πλευρά, το r/place είναι η απόδειξη πως πράγματι, αν το θέλουν, άγνωστοι μπορούν να συνεργαστούν τέλεια. Από την άλλη, αντιπροσωπεύει όλα τα αρνητικά του διαδικτύου: τις κόντρες, τις υποκουλτούρες των influencers, την τοξικότητα.

Όπως και να ’χει, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κι αξίζει να το παρακολουθήσουμε.

TAGS