UPDATE #NOW

Σαγκάη: Στέλνουν πολίτες σε στρατόπεδα καραντίνας ενώ οι εργαζόμενοι κοιμούνται στα γραφεία


JTeam

14 Απριλίου 2022

Σαγκάη: Στέλνουν πολίτες σε στρατόπεδα καραντίνας ενώ οι εργαζόμενοι κοιμούνται στα γραφεία
Getty Images
Η Σαγκάη τις τελευταίες εβδομάδες βιώνει ένα από τα πιο σκληρά κύματα κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας και οι εικόνες και τα video που κυκλοφορούν στα social media αυτή τη στιγμή δείχνουν τον τρόμο των πολιτών

Η κατάσταση που επικρατεί στην Σαγκάη με την έξαρση της COVID-19 είναι τουλάχιστον αντίξοη, με 25.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται κάθε μέρα.

Τα πλάνα που κυκλοφορούν στα social media θυμίζουν σκηνές εξέγερσης και η καραντίνα έχει κάνει τον κόσμο της Σαγκάης να βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέχρι και να προμηθευτούν τα είδη πρώτης ανάγκης λόγω της καραντίνας και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ελπίζουν πως οι συνθήκες σύντομα θα αλλάξουν.

Μετά από το viral video που ακούγονται ουρλιαχτά ανθρώπων από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί για αυστηρότερα μέτρα μέσω drones, τώρα βλέπουμε ακόμη πιο σκληρές εικόνες μιας πραγματικά δυστοπικής πραγματικότητας.

Ένα video στο Twitter δείχνει έναν άντρα να απομακρύνεται βίαια από το σπίτι του επειδή ήταν θετικός στον κορωνοϊό και έπρεπε να μεταφερθεί σε χώρο καραντίνας. Μάλιστα πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται από τα μπαλκόνια τους ότι δεν αντέχουν άλλο σε συνθήκες εγκλεισμού και φωνάζουν ότι θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα ρομπότ κάνουν περιπολίες στους δρόμους και οι πυροσβέστες μεταφέρουν βασικά προϊόντα με drones σε πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Την ίδια ώρα που οι σχεδόν 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σαγκάης βιώνουν αυτό το απάνθρωπο lockdown, οι ελλείψεις σε τρόφιμα γίνονται όλο και μεγαλύτερες, κάτι που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών τους. Οι αρχές είχαν διατάξει τους πολίτες να εφοφιαστούν με τρόφιμα για 4 ημέρες, ένα χρονικό περιθώριο που έχει περάσει προ πολλού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να σπάνε το lockdown για να αγοράσουν πανάκριβα προϊόντα (400 γιουάν/ 63 δολάρια για ένα πακέτο noodles και ένα αναψυκτικό), με τον κίνδυνο να συλληφθούν. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, οι οποίοι είτε αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν τα ζωάκια τους ώστε να κάνουν την ανάγκη τους στο σπίτι, είτε παρανομούν για να τα βγάλουν έξω.

Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα της πόλης, έχουν κάνει το γραφείο σπίτι τους, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τη δουλειά τους παρά το αυστηρό lockdown. Η Σαγκάη είναι άλλωστε ένας από τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς οικονομικούς κόμβους του κόσμου, και οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να βάλουν σε παύση τη λειτουργία τους, ακόμη και στην παρούσα κατάσταση. Έτσι οι εργαζόμενοι κοιμούνται στα γραφεία τους και όπως αναφέρει ένας από αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Όλοι είναι ήσυχοι και σέβονται ο ένας την ιδιωτικότητα του άλλου». Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει στα εργοστάσια, όπου οι εργαζόμενοι κοιμούνται σε κουκέτες ή ακόμα χειρότερα. Συμφωνα με το Reuters, η General Motors ζήτησε από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τη δουλειά και να κοιμούνται στο πάτωμα.