UPDATE #NOW

Comicdom Con Athens 2022: Ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο


Κλέλια Φατούρου

15 Απριλίου 2022

Comicdom Con Athens 2022: Ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο
Είναι ο δημιουργός της αφίσας του φετινού Comicdom και θα δούμε έκθεση με εικονογραφήσεις, σκίτσα και κάποια αδημοσίευτα κόμικς σε πρώτη παρουσίαση

Μπορούμε να κηρύξουμε και επίσημα την έναρξη του μεγαλύτερου φεστιβάλ comics στην Ελλάδα. Από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η Πλατεία Κλαυθμώνος θα γεμίσουν με εκθέσεις, τους δημιουργούς τους και τους fans που θα ξεχυθούν στη αγαπημένη τους μακροβιότερη διοργάνωση για την 9η τέχνη.
Εμείς μιλήσαμε με το φετινό τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ, ο οποίος επιμελήθηκε και το εικαστικό του Comicdom (κεντρική φωτό), Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη.

Γεννήθηκε το 1984 στη Λευκάδα και υπήρξε τυχερός, όπως λέει, καθώς έκανε εικονογραφήσεις για περιοδικά και εκδοτικούς οίκους ενώ ακόμα σπούδαζε. «Ξεκίνησα να σκιτσάρω πιο εντατικά στο ΒΗΜΑ και τον Ταχυδρόμο από το 2009. Στη συνέχεια ήρθε η συνεργασία μου με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ όπου δημοσιεύω καθημερινά μέχρι και σήμερα». Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε με Master of Arts In Design στον ΑΚΤΟ- Middlesex University. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Jenny.Gr

«Είναι μια δουλειά με πολλές απαιτήσεις καθώς πρέπει κάθε μέρα να είσαι σε εγρήγορση και να έχεις ιδέες κάτω από πίεση χρόνου, αλλά το απολαμβάνω και προσπαθώ να το εξελίσσω συνεχώς. Τι πιο ωραίο απ’ το να σχεδιάζεις όλη μέρα!», λέει χαρακτηριστικά.

Τι πραγματεύεται η δική σου έκθεση στο Comicdom και ποια ήταν η έμπνευση για την αφίσα;

Η έκθεση, αν και μικρή, θα έχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο της δουλειάς μου, εικονογραφήσεις, σκίτσα και κάποια αδημοσίευτα κόμικς σε πρώτη παρουσίαση!

Σχετικά με την αφίσα, ήθελα να κάνω κάτι ταξιδιάρικο και λίγο διαφορετικό, να έχει όμως τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν, έντονη την γυναικεία παρουσία και την ονειρική ατμόσφαιρα και, φυσικά, κόμικς.

Πώς νιώθεις που είσαι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο του Comicdom;

Από τις πρώτες χρονιές του φεστιβάλ, ήμουν εκεί ως επισκέπτης και στη συνέχεια ως δημιουργός. Φέτος είναι ακόμη πιο ξεχωριστό για μένα και νιώθω ιδιαίτερη χαρά που αποτελώ βασικό μέρος του. Σε συνδυασμό με την έκδοση του νέου μου βιβλίου, πραγματικά ανυπομονώ για το Comicdom που ξεκινάει.

Jenny.Gr

Πώς είναι ο χώρος των comics στην Ελλάδα; Υπάρχει εξέλιξη ή περισσότερη ορατότητα;

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες δουλειές από ανθρώπους που έχουν γνώση του μέσου και το αγαπούν. Συνέχεια ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο που με εκπλήσσει. Στον τομέα των μεταφρασμένων ειδικά, υπάρχει έντονη κινητικότητα και ποικιλία τίτλων.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η απουσία ενός τουλάχιστον περιοδικού ή blog (όπως ήταν κάποτε η Βαβέλ ή το socomic) που να προσελκύει το κοινό και να φιλοξενεί πρωτότυπες δουλειές Ελλήνων δημιουργών. Αυτό είναι κάτι που μου λείπει.

Jenny.Gr

Ποια είναι τα δικά σου πρότυπα και ποια γυναίκα σκιτσογράφο ξεχωρίζεις;

Από παιδί είχα ως πρότυπα σκιτσογράφους που θαυμάζω και εκτιμώ για το έργο και την πορεία τους. Πολλούς από αυτούς τους εκτίμησα ακόμα περισσότερο όταν τους γνώρισα και από κοντά, όπως τον Altan, τον Ιωάννου και τον Μητρόπουλο.

Από τις γυναίκες, η αγαπημένη μου είναι η Claire Bretécher, καινοτόμος και τολμηρή για την εποχή της αλλά πάντα διαχρονική. Άφησε το σημάδι της με απολαυστικά σκίτσα και κόμικς όπως οι Ανικανοποίητοι (Les Frustrés).

Jenny.Gr

INFO

Comicdom CΟΝ Athens 2022

Ημέρες:

Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου, 11:00 – 21:30

Τοποθεσίες:

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα Πλατεία Κλαυθμώνος (είσοδος από Σταδίου), Αθήνα

Οδηγίες:

  • Ελληνοαμερικανική Ένωση: Με χρήση μη ιατρικής μάσκας και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους ενήλικες ή δήλωση self-test από γονέα ή κηδεμόνα για τους ανήλικους. Περιορισμένος αριθμός επισκεπτών και τήρηση αποστάσεων για την αποφυγή συγχρωτισμού
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Με χρήση μη ιατρικής μάσκας

Είσοδος ελεύθερη

TAGS