UPDATE #NOW

Ο Sir David Attenborough έγινε ο «Πρωταθλητής της Γης» από τον ΟΗΕ


JTeam

21 Απριλίου 2022

Ο Sir David Attenborough έγινε ο «Πρωταθλητής της Γης» από τον ΟΗΕ
To περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ έδωσε στον Sir David Attenborough τον τίτλο του «Πρωταθλητή της Γης»

Ο κορυφαίος παραγωγός ντοκιµαντέρ φυσικής ιστορίας και all around υπέροχος άνθρωπος, Sir David Attenborough, ανακηρύχθηκε «Πρωταθλητής της Γης» και δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν αφού εδώ και δεκαετίες ταξιδεύει σε μακρινά, αχαρτογράφητα μέρη για να γνωρίσει παρθένα φυσικά τοπία και να τα φέρει κοντά μας, καλλιεργώντας σε όλους μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.

Το τιμητικό βραβείο δόθηκε για την πιστή αφοσίωση του 95χρονου στο να εξιστορεί μέσα από την κάμερα κάθε ιστορία για τον πλανήτη και τη συμπεριφορά μας απέναντί του. Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι περιβαλλοντικές ιστορίες επιτυχίας είναι ο λόγος για να γεμίζουμε με ελπίδα ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Όταν κλήθηκε να πάρει το βραβείο, έκανε μέσα από τα λόγια του επιτακτική την ανάγκη ο κόσμος να αναλάβει δράση τώρα για να προστατεύσει τη φύση. Όπως δήλωσε: «Πριν από πενήντα χρόνια, οι φάλαινες βρίσκονταν στο χείλος της εξαφάνισης σε όλον τον κόσμο. Τότε οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και τώρα υπάρχουν περισσότερες φάλαινες στη θάλασσα από όσες έχει δει ποτέ άνθρωπος εν ζωή», είπε ενώ πρόσθεσε:

«Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και ξέρουμε πώς να τα λύσουμε. Το μόνο που μας λείπει είναι κοινή δράση».

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, Inger Anderson είπε για τον ίδιο και την αφοσίωση στο έργο του: «Αν έχουμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε τις καταστροφές της φύσης και της βιοποικιλότητας και να καθαρίσουμε τα μολυσμένα οικοσυστήματα, είναι επειδή εκατομμύρια από εμάς ερωτευτήκαμε τον πλανήτη που κατέγραψε σε ταινίες, στο κείμενό του, με τη φωνή του».

Ο Sir David Attenborough, o Βρετανός φυσιοδίφης, αφηγητής, κινηματογραφιστής και συγγραφέας παραμένει στο προσκήνιο όχι μόνο για τις σειρές του αλλά και για τις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες και δράσεις. Είναι επίσης γνωστός για τη συγγραφή και παρουσίαση της «Συλλογής της Ζωής», μιας σειράς εννιά ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας που αποτελούν μαζί μια εκτεταμένη έρευνα στην ανάπτυξη των φυτών και των ζώων πάνω στη Γη, σε συνεργασία με τη Μονάδα Φυσικής Ιστορίας του BBC.

Υπήρξε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του BBC, έχοντας υπηρετήσει ως διευθυντής του BBC Two και ως διευθυντής προγράμματος της Τηλεόρασης του BBC στην δεκαετία του 1960 και του 1970. Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει κερδίσει Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για ασπρόμαυρα, έγχρωμα, τρισδιάστατα, υψηλής ευκρίνειας και 4Κ προγράμματα. Το 2018 και το 2019 κέρδισε Βραβεία Emmy Υψηλής Ζώνης Τηλεθέασης στην κατηγορία του Εξαιρετικού Αφηγητή.

«Οι άνθρωποι καταντήσαμε να είμαστε ο Νο1 κίνδυνος για τη Γη. Η κατάρρευση του πολιτισμού είναι προ των πυλών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να συμμαζέψουμε το χάος που έχουμε δημιουργήσει. Αρκεί να αρχίσουμε να δρούμε τώρα αμέσως» έλεγε προλογίζοντας τη σειρά «Our Planet» που «σάρωσε» στο Netflix, όπως συνέβη και με το «Seven Worlds, One Planet», την άλλη μεγάλη παραγωγή που είναι μια αναδρομή στην παγκόσμια βιοποικιλότητα με γυρίσματα σε 41 χώρες και συμμετοχή 1.500 ανθρώπων.