UPDATE #NOW

Η Airbnb δείχνει το μέλλον της τηλεργασίας - Οι εργαζόμενοί της μπορούν να δουλέψουν από παντού


JTeam

3 Μαΐου 2022

Screenshot από τη σελίδα της Airbnb
Associated Press
Οι εργαζόμενοι της Airbnb έχουν πλέον την επιλογή να δουλεύουν από οπουδήποτε στον κόσμο

Η Airbnb έχει συγκεντρώσει αρκετές αρνητικές κριτικές τα τελευταία χρόνια -κυρίως ότι το μοντέλο της συμβάλλει στη στεγαστική κρίση και στον «πολεοδομικό εξευγενισμό» περιοχών, αναγκάζοντας τους τοπικούς πληθυσμούς να μετακινηθούν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. Αυτή τη φορά βρίσκεται όμως στην επικαιρότητα για καλό λόγο: η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοί της θα μπορούν πλέον να δουλεύουν από οπουδήποτε: από το σπίτι, τα γραφεία της εταιρείας, ή ακόμα και ταξιδεύοντας σε διαφορετικές χώρες. Ο μισθός του μάλιστα θα παραμείνει ίδιος, ακόμα και αν αποφασίσουν να μετακομίσουν σε περιοχές ή χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής.

Η απόφασή αυτή οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η εταιρεία ανέκαμψε σχετικά γρήγορα από την πανδημία ακριβώς επειδή μεγάλο μέρος του κοινού επέλεξε να συνεχίσει να δουλεύει από Airbnb όσο ίσχυαν οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Περίπου οι μισές κρατήσεις που έγιναν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2021 αφορούσαν διαμονές με διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 175.000 κρατήσεις με διάρκεια τριών μηνών ή παραπάνω. Για να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες αυτού του είδους, η εταιρεία έχει προσθέσει στις διαθέσιμες επιλογές 150 νέα χαρακτηριστικά, όπως σταθερό Wi-Fi και ξεχωριστό γραφείο.

Ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, Brian Chesky, επέλεξε την τηλεργασία για μεγάλο μέρος του 2022. «Ο κόσμος γίνεται πιο ευέλικτος ως προς το πού μπορεί να δουλέψει ο καθένας» έγραψε στην ανακοίνωση της απόφασης στους εργαζόμενους. Η εταιρεία δήλωσε επίσης πως θα συνεργαστεί με κυβερνήσεις και ταξιδιωτικούς προορισμούς ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια στήριξης για τους νέους ψηφιακούς νομάδες.