UPDATE #NOW

Οι Ουκρανοί κάνουν τατουάζ για να στηρίξουν τον στρατό, με τον δικό τους τρόπο


JTeam

3 Μαΐου 2022

Οι Ουκρανοί κάνουν τατουάζ για να στηρίξουν τον στρατό, με τον δικό τους τρόπο
«Για εμένα, όλο αυτό συμβολίζει την αντίσταση της χώρας μου», είπε η 23χρονη Nastya

Για τους Ουκρανούς, η φετινή άνοιξη δε θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Είναι μια άνοιξη γεμάτη βία, θάνατο και τρόμο.

Από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, όλο και περισσότεροι πολίτες αποτυπώνουν στο σώμα τους την κατάσταση που βιώνουν. Κάνουν τατουάζ με αντιαρματικούς πυραύλους, κοκτέιλ μολότοφ - ακόμη κι ένα είδος ψωμιού που έχει μετατραπεί σε εθνική τους ταυτότητα, επειδή οι Ρώσοι δυσκολεύονται να το προφέρουν.

Οι tattoo artists πρόσεξαν αυτήν την αυξημένη ζήτηση στα σχέδια που φωνάζουν «αντίσταση» και αποφάσισαν να τιμήσουν την πατρίδα τους με τον δικό τους τρόπο.

Η Mariika είναι μια καλλιτέχνιδα από το Κίεβο. Δεν έφυγε στιγμή, έζησε τις πρώτες επιθέσεις, τους βομβαρδισμούς – τα πάντα. Μίλησε στον Guardian κι εξήγησε γιατί αποφάσισε να κάνει τατουάζ τη μολότοφ στο χέρι της και τον αντιαρματικό σκαντζόχοιρο στο πόδι της.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο. Η γιαγιά μου ήταν παιδί του πολέμου, αλλά οι ιστορίες της έμοιαζαν τόσο μακρινές. Δεν περίμενα ποτέ πως θα κρυβόμουν στο υπόγειο για να σωθώ από τις βόμβες».

Συνεργάστηκε με άλλους tattoo artists για μία φιλανθρωπική εκδήλωση σ’ ένα κλαμπ, το οποίο έπαψε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο. Από εκείνο το ένα βράδυ, μαζεύονται εθελοντικά σε τέτοιες σκηνές και ετοιμάζουν κοκτέιλ μολότοφ, οργανώνουν την αντίσταση και ετοιμάζουν συστήματα καμουφλάζ.

Καθένας μπορεί να πάει σ’ αυτά τα μέρη για να κάνει τατουάζ. Δε χρειάζεται να πληρώσει κανονικά – δίνει ό,τι έχει, ό,τι μπορεί για τον ουκρανικό στρατό.

«Στην αρχή του πολέμου, ήταν αδύνατο να δουλέψουμε, δεν υπήρχαν πελάτες και κίνηση. Αλλά μετά, ο κόσμος άρχισε να ζητά τατουάζ, οπότε οργανώσαμε ένα event», είπε στον Guardian ο 34χρονος Alexander. «Μάζεψα τους φίλους μου και, κάθε Σαββατοκύριακο, είχαμε όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή καλλιτεχνών».

Μέχρι στιγμής, έχουν μαζέψει πάνω από 100.000 γρίβνα (3.220 ευρώ) για τον στρατό και έχουν σκοπό να συνεχίσουν – όχι υπάρχει ζήτηση και βελόνες, τουλάχιστον.

Δεν κάνουν μόνο σχέδια με στρατιωτικό θέμα. Πολλοί προσπαθούν να ξεχαστούν και ζητούν γάτες, άλλοι ηλιοτρόπια που είναι το εθνικό τους λουλούδι. Ένα παρόμοιο έχει κι ο σύζυγος της Mariika – ένα λουλούδι που βγαίνει από ένα ΑΚ47.

«Για εμένα, όλο αυτό συμβολίζει την αντίσταση της χώρας μου», είπε η 23χρονη Nastya που έχει κάνει το δικό της τατουάζ. Πριν τον πόλεμο, εργαζόταν στα McDonald’s και προσπαθούσε να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσει μία ακόμη μέρα, ζωντανή.