UPDATE #NOW

Στην Ισπανία, οι γυναίκες θα δικαιούνται «άδειες περιόδου» και, επιτέλους, κάτι φαίνεται να αλλάζει


Στεφανία Παπαδημητρίου

12 Μαΐου 2022

Στην Ισπανία, οι γυναίκες θα δικαιούνται «άδειες περιόδου» και, επιτέλους, κάτι φαίνεται να αλλάζει
Pexels
Κάθε μήνα, για τρεις μέρες, οι γυναίκες θα μπορούν να απέχουν από την εργασία τους - μία αλλαγή που ελπίζουμε να έρθει σύντομα και στη χώρα μας

«Έλεος με την περίοδο, κάτσε να ήσουν άνδρας και να έτρωγες κλωτσιά εκεί κάτω, και θα καταλάβαινες τι πάει να πει πόνος». «Καλά μόνο περίοδο έχεις, πώς κάνεις έτσι;». «Να μη μιλάμε άλλο για αυτό, με κάνει να νιώθω άβολα», «Είσαι στις “μέρες σου”;», «Κατέβηκε ο Ολυμπιακός;» - μπορούμε να συνεχίσουμε για πάντα. Δεν είναι ωραίο θέμα η γυναικεία περίοδος (δεν αρέσει στους άνδρες, για την ακρίβεια). Είναι προτιμότερο να μην τη συζητάμε, να προσποιούμαστε ότι είναι κάτι πανεύκολο και, με τα σωστά προϊόντα, δεν περπατάμε, αλλά πετάμε όλες τις μέρες του μήνα, ακριβώς όπως τα μοντέλα της διαφήμισης.

Στην Ισπανία όχι απλώς μιλούν για την έμμηνο ρύση, αλλά φαίνεται να κατανοούν ότι για πολλές από εμάς, είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνουμε παραγωγικές. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο, οι εργαζόμενες θα δικαιούνται τριήμερες άδειες μετ’ αποδοχών, μία φορά τον μήνα.

Όπως αναφέρει η ισπανική Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, περίπου το 33% των γυναικών υποφέρει από τεράστιο πόνο, γνωστό ως δυσμηνόρροια, ενώ αν υπολογίσουμε και τον πόνο που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά.

«Αν κάποιος είναι ασθενής με τα ίδια συμπτώματα, παίρνει προσωρινή άδεια, οπότε αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης – επιτρέποντας έτσι σε κάποια που πονά πολύ να μείνει σπίτι», δήλωσε η Υπουργός Ισότητας, Angela Rodriguez.

Παράλληλα, τα σχολεία θα παρέχουν σερβιέτες και ταμπόν στους μαθητές που τα χρειάζονται.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση 16χρονων και 17χρονων σε υπηρεσίες άμβλωσης, χωρίς να απαιτείται άδεια από γονείς ή κηδεμόνες. Το συγκεκριμένο ζήτημα καταδικάζεται από την πλειονότητα των Καθολικών, με πολλούς να πραγματοποιούν διαδηλώσεις έξω από κέντρα άμβλωσης, όμως η Βουλή πρόσφατα ανακοίνωσε ότι κάθε πράξη παρενόχλησης ή τραμπουκισμού των γυναικών με στόχο την παραβίαση του δικαιώματος στη διακοπή της κύησης, θα θεωρείται εγκληματική.