UPDATE #NOW

Elisabeth Borne: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, Πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι μια γυναίκα


JTeam

17 Μαΐου 2022

Elisabeth Borne: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, Πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι μια γυναίκα
Η Elisabeth Borne αφιέρωσε τη νίκη της «σε κάθε μικρό κορίτσι»

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, Πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι μία γυναίκα. Μετά την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron διόρισε την Elisabeth Borne σε αυτήν τη θέση, αντικαθιστώντας τον Jean Castex,

Η Borne έχει θητεύσει ως Υπουργός Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Εργασίας, ενώ με τον νέο της ρόλο, προτεραιότητές της θα είναι ο μετασχηματισμός του προγράμματος συνταξιοδότησης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα Πρωθυπουργού στη χώρα, έπειτα από την Edith Cresson.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο École Nationale des Ponts et Chaussées, πήρε το ΜΒΑ της στο Collège des Ingénieurs και μπήκε στον χώρο της πολιτικής το 2017. Νωρίτερα, εργαζόταν στον δημόσιο τομέα - μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει την αναδόμηση του Παρισίου, ενώ έχει υπάρξει η πρώτη γυναίκα νομάρχης της Vienne και του Poitou-Charentes.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να επισημοποιηθεί η θέση της, αφιέρωσε αυτή τη στιγμή της πολιτικής της καριέρας «σε κάθε μικρό κορίτσι».

«Να ακολουθείτε τα όνειρά σας μέχρι τέλους», είπε στον λόγο που εκφώνησε. «Τίποτα δεν πρέπει να κρατά πίσω τη θέση των γυναικών στην κοινωνία».