UPDATE #NOW

Η Grenoble επέτρεψε τα μπουρκίνι στα κολυμβητήρια: «Είχα 10 χρόνια να κολυμπήσω σε δημόσια πισίνα»


Ελένη Τζάντασεκ

20 Μαΐου 2022

Διαμαρτυρία για την απαγόρευση του μπουρκίνι έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο
Getty
Η άρση της απαγόρευσης των μπουρκίνι στις δημόσιες πισίνες φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη διαμάχη για τη θρησκευτική ενδυμασία στη Γαλλία

Οι κανόνες ενδυμασίας στις περισσότερες πισίνες της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα αυστηροί: οι άντρες επιτρέπεται να φορούν μόνο εφαρμοστά αθλητικά μαγιό, απαγορεύονται τα t-shirt για προστασία από τον ήλιο για όλους εκτός από παιδιά έως 10 ετών και απαγορεύονται και τα μπουρκίνι. Οι περισσότεροι περιορισμοί είναι για λόγους υγιεινής, αλλά η απαγόρευση του μπουρκίνι δεν έχει μεγάλη λογική- είναι απλώς ένας διαφορετικός τύπος μαγιό, τον οποίο επιλέγουν κατά βάση Μουσουλμάνες γυναίκες που θέλουν να ντύνονται σεμνά γιατί καλύπτει μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Πριν μερικές ημέρες, υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Grenoble πρόταση του δημάρχου σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι περιορισμοί που δεν αφορούν κανόνες υγιεινής στα κολυμβητήρια, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης του μπουρκίνι. Για τις ακτιβίστριες που προσπαθούν να αναστρέψουν τον περιορισμό από το 2019, η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη νίκη. «Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που κολύμπησα τελευταία φορά σε δημόσιο κολυμβητήριο επειδή επιλέγω να μην δείχνω το σώμα μου» είπε η Miana Bayani, ένα από τα μέλη της Alliance Citoyenne της Grenoble.

Στη Γαλλία ο διαχωρισμός κράτους και θρησκείας είναι κατοχυρωμένος από το σύνταγμα και θεωρείται μία από τις πιο βασικές αξίες της χώρας. Ακολουθώντας την αρχή του laïcité, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μαθητές στα σχολεία δεν επιτρέπεται να φοράνε θρησκευτικά σύμβολα, όπως η μουσουλμανική μαντήλα, το εβραϊκό κιπά, ή το νταστάρ των Σιχιτών. Οι επισκέπτες στις πισίνες, ακόμα κι αν αυτές είναι δημόσιες, δεν είναι όμως υπάλληλοι και συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπάγονται στους ίδιους περιορισμούς. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο νόμος του 1905 περί laïcité επιτρέπει στους πολίτες να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους, εφόσον αυτά δεν επηρεάζουν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Για τον δήμαρχο Piolle που κατέθεσε την πρόταση, η άρση των απαγορεύσεων δεν είχε να κάνει με θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά με τις ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες. «Θέλουμε δημόσιες υποδομές στις οποίες έχουν όλοι πρόσβαση» είπε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter. Όταν η πρόταση υπερψηφίστηκε δήλωσε επίσης πως το μόνο που θέλει είναι «και οι άντρες και οι γυναίκες να μπορούν να ντύνονται όπως αυτοί θέλουν». Η δημοτική ψηφοφορία στην Grenoble έχει όμως φέρει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το θέμα της θρησκευτικής ενδυμασίας στη δημόσια ζωή. Ο νομάρχης της περιοχής Laurent Wauquiez απείλησε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση της πόλης, κατηγορώντας το δήμαρχο για «συμφωνίες με το πολιτικό Ισλάμ» για να «αγοράσει ψήφους». Ο πρώην δήμαρχος της Grenoble, Michel Destot, υποστήριξε επίσης δημόσια πως ο Piolle δεν είχε κανένα δικαίωμα να αλλάξει τον κανονισμό η πρόταση πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Η άρση της απαγόρευσης του μπουρκίνι δεν έχει να κάνει με καμία επιβολή του Ισλάμ, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Piolle. Δίνει όμως σε περισσότερες γυναίκες περισσότερες επιλογές ώστε να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή υπό τους δικούς τους όρους- κι αυτό είναι πάντα κάτι θετικό.