Η Vogue France λέει «ναι στο μαντήλι στο κεφάλι» και οι μουσουλμάνες γυναίκες ξεσπούν: «Mας μειώνουν σε αντικείμενα»
JTeam
1 Φεβρουαρίου 2022
Η Vogue France βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο, καθώς δέχθηκε σκληρή κριτική, μετά τη δημοσίευση μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πολλοί χρήστες χαρακτήρισαν ως προσβλητική για τις μουσουλμάνες γυναίκες.
To μέσο μοιράστηκε την Παρασκευή μια φωτογραφία με την ηθοποιό και μοντέλο Julia Fox να φοράει ένα μαύρο μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της. Την φωτογραφία συνόδευε η λεζάντα «ναι στο μαντήλι στο κεφάλι». Έκτοτε, η λεζάντα τροποποιήθηκε για να αφαιρεθεί αυτή η φράση, αλλά η Vogue France δεν αναγνώρισε την αλλαγή.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε ως μέρος ενός μοντάζ με τη Fox και τον σύντροφό της, τον ράπερ Kanye West, στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι. Δύο από τις φωτογραφίες περιελάμβαναν τον West να φορά balaclava.
Όλα αυτά εν μέσω έντονης πολιτικής συζήτησης που γίνεται στη Γαλλία, σχετικά με το hijab και κάθε άλλου ενδύματος που καλύπτει το πρόσωπο.
«Ναι στη μαντίλα - αυτές οι λίγες λέξεις ήταν τόσο απλές», είπε στο CNN μέσω βιντεοκλήσης το μοντέλο γαλλικής και γαλλο-μαροκινής καταγωγής και ακτιβίστρια Hanan Houachmi. «Ωστόσο, παρακαλούσαμε, περιμέναμε και φαντασιωνόμαστε την ημέρα που θα τις ακούσουμε, για εμάς ως γυναίκες hijab».
Η Houachmi είπε ότι το hijab είχε «εκπέσει σε ένα απλό αξεσουάρ», με την Fox, η οποία είναι λευκή και μη μουσουλμάνα, να μπορεί να φοράει μαντίλα ως μέρος μιας «τάσης», ενώ το χιτζάμπ, κατά την άποψη της Houachmi, αντιμετωπίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση ως η «στολή των τρομοκρατών».
Το 2011, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε όλα τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων μασκών, balaclavas, burqas και niqabs. Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Δανίας ακολούθησαν με δικές τους απαγορεύσεις που και ποινές που σχετίζονται με την κάλυψη του προσώπου.
Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική Γερουσία ψήφισε επίσης την απαγόρευση του χιτζάμπ για τις αθλήτριες, αν και το μέτρο πρέπει τώρα να ψηφιστεί στην Κατώ Βουλή Γαλλίας. Ο πρόεδρος Emmanuel Macron και το κόμμα του αντιτίθενται στην απαγόρευση. Και πέρυσι, μια κίνηση για την απαγόρευση σε άτομα κάτω των 18 ετών να φορούν χιτζάμπ δημοσίως απορρίφθηκε από τα μέλη της εθνοσυνέλευσης.
Πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι η επιλογή αυτής της λεζάντας υπό αυτές τις συνθήκες ήταν ιδιαίτερα επιπόλαιη κίνηση από την πλευρά της γαλλικής Vogue, δεδομένων των προσπαθειών των πολιτικών να περιορίσουν το χιτζάμπ, το νικάμπ και την μπούρκα.
«Είναι σχεδόν αστείο, για να είμαι ειλικρινής, γιατί μας κοροϊδεύουν, μας προσβάλλουν και μας μειώνουν σε αντικείμενα», είπε στο CNN μέσω μηνυμάτων Twitter η 18χρονη Chaïma Benaicha, που ζει στη βορειοανατολική Γαλλία. «Αλλά όταν το κάνει μια λευκή γυναίκα και όχι μια μουσουλμάνα, είναι μοντέρνο και κάτι νέο στη μόδα».
Η Benaicha, η οποία άρχισε να φοράει χιτζάμπ σε ηλικία 14 ετών, είπε ότι δέχτηκε ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια στην αρχή και είπε στο CNN ότι της φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι το νικάμπ «εκλαμβάνεται άσχημα» ενώ το να φοράς μπαλακλάβα είναι «κομψό» και αισθητικά ευχάριστο στους ανθρώπους».