UPDATE #NOW

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου


JTeam

19 Μαΐου 2022

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
Πηγή:Giorgos Dermentzis/Andro.gr
Έφυγε από τη ζωή στα 79 του, από κορονοιό

Σε ηλικία 79 χρονών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της Φωτιάς» (1982), Βαγγέλης Παπαθανασίου. Γνωστός παγκοσμίως ως Vangelis, ο σπουδαίος καλλιτέχνης νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Γαλλία με κορονοιό, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαίου», ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε.

Γεννημένος στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου ως Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, υπήρξε μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progresseive, ambient, jazz και ορχηστρικής μουσικής. Θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, έχει βραβευτεί με Όσκαρ και είχε επενδυ΄σει μουσικά αμέτρητες ταινίες, με κορυφαίες το Blade Runner, το Ελ Γκρέκο, τον Αλέξανδρο και το 1492: Χριστόφορος Κολόμβος.

Είχε σκηνοθετήσει την τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που έλαβε χώρα στο Παναθηναικό Στάδιο το 1997, ενώ η NASA επέλεξε να ντύσει μουσικά την αποστολή της «2001: Οδύσσεια στον Άρη» με το έργο του Μυθωδία. Συνέθεσε τη μουσική για αρκετά ντοκιμαντέρ του Κουστό, για το επίσημα έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.

Η αγάπη του για το διάστημα

Το τελευταίο εξάλλου ήταν ένα στοιχείο που πάντα τον γοήτευε. Λάτρευε το διάστημα από μικρός, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς του σε αυτό και έχει μελοποιήσει επιτυχίες κορυφαίων διαστημικών οργανισμών. Είχε κερδίσει μάλιστα Emmy για την αμερικανική τηλεοπτική σειρά "Cosmos: A Personal Voyage" που είχε ως θέμα τον άνθρωπο και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το 1995 ο Αστεροειδής της Κύριας Ζώνης 6354 μετονομάστηκε σε 6354 Vangelis. Το 2003 έλαβε μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς από τη NASA και είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί κανείς να λάβει από τον αμερικανικό οργανισμό.

Τα συγκροτήματα και η σόλο καριέρα

Ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 με το συγκρότημα Forminx και λίγα χρόνια μετά δημιούργησε τους Aphrodite's Child με τον Ντέμη Ρούσο. Παράλληλα έκανε μόνος του πράγματα μέχρι την αποχώρησή του, το 1975. Έγινε πολύ γρήγορα γνωστός μέσα από τις δικές του συλλογές, συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Δεν έμεινε ποτέ μόνο στη μουσική. Εκτός από τη σκηνοθεσία, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, εμ τα έργα του να εκτίθενται σε σημαντικές γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσει να ζει μέσα από την πλούσια δισκογραφία του και το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του, που αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.