UPDATE #NOW

Μοναξιά στην τρίτη ηλικία: Οι 4 κυριότερες αιτίες σύμφωνα με τους επιστήμονες


JTeam

23 Μαΐου 2022

Στεναχωρημένη ηλικιωμέη γυναίκα
Pexels.com
Επιστήμονες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης βρήκαν τους τέσσερις πιο σημαντικούς παράγοντες που οφείλονται για τη μοναξιά στους ηλικιωμένους

Η μοναξιά στην τρίτη ηλικία, αλλά και η ψυχική υγεία γενικότερα, είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους Ευρωπαίους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και συνεπώς με μεγαλύτερη ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Η νέα αυστριακή έρευνα με επικεφαλή τη Σόφι Γκουθμούλερ από το το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανέλυσε στοιχεία που προήλθαν από την μεγάλη διεθνή Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE), στην οποία συμμετείχαν άτομα 50 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι τέσσερις πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν αν ένα ηλικιωμένο άτομο νιώθει μοναξιά είναι η κακή υγεία (43,3%), η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η απομόνωσή (27%), ορισμένα νευρωτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς που ευνοούν τη μοναξιά (10,4%), καθώς επίσης και αρνητικές συνθήκες και προσωπικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία (7,5%).

Η μελέτη συμπέρανε ότι αρνητικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία, όπως η ύπαρξη λίγων φίλων, η ανυπαρξία αδελφών, οι κακές σχέσεις με τους γονείς, η ανατροφή σε φτωχό νοικοκυριό, αυξάνουν την πιθανότητα να νιώθει κανείς μοναξιά όταν μεγαλώσει. Η πιθανότητα μοναξιάς μετά τα 50 είναι 1,24 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν ελάχιστους ή καθόλου καλούς φίλους στην παιδική ηλικία, 1,34 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κακή σχέση με τη μητέρα τους ως παιδιά και 1,21 φορές μεγαλύτερη για όσους μεγάλωσαν σε οικογένεια που είχε οικονομικές δυσκολίες.

Ακόμα, όσοι έχουν χαρακτηριστικά νευρωτικής προσωπικότητας είναι 1,2 φορές πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά στην τρίτη ηλικία. Αντίθετα, όσοι έχουν σε μεγάλο βαθμό άλλα χαρακτηριστικά (ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, φιλικότητα, διάθεση για νέες εμπειρίες) έχουν και μικρότερη πιθανότητα να είναι μοναχικοί. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της υποστήριξης από άλλους κατά την τρίτη ηλικία. Δείχνουν επίσης τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα παιδικά τραύματα στη διάπλαση της προσωπικότητας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ