UPDATE #NOW

Τέξας: Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον 18χρονο δράστη, Salvador Ramos


Ελένη Τζάντασεκ

25 Μαΐου 2022

Ομαδική αγρυπνία για τα θύματα του mass shooting
Getty
Ο 18χρονος Salvador Ramos είναι ο εκτελεστής που, δρώντας μόνος του σε ένα έγκλημα που μοιάζει προμελετημένο, σκότωσε 19 παιδιά και 2 ενήλικες στο Robb Elementary School στο Uvalde, Τέξας

Ο λογαριασμός του Instagram του Salvador Ramos, του 18χρονου που έσπειρε το θάνατο στο Robb Elementary School στο Uvalde, Τέξας, είχε μόνο 3 φωτογραφίες: δύο του ίδιου του δράστη και μία από γεμιστήρα πυροβόλου. Στα highlights ήταν σωσμένη μόνο μία φωτογραφία με δύο καραμπίνες και το λογαριασμό μια άγνωστης γυναίκας ταγκαρισμένο.

Η κάτοχος του λογαριασμού, η οποία δε μένει καν στο Τέξας, δήλωσε πως δεν γνώριζε τον Ramos. Εκείνος της έστειλε αμέσως ένα μήνυμα για να της πει ότι έχει «ένα μικρό μυστικό». Όταν τον ρώτησε γιατί την έκανε ταγκ και του είπε ότι αυτό τη φόβισε, εκείνος απάντησε «Θα κάνεις repost τα όπλα μου» στις 12 Μαΐου.
«Τι σχέση έχω εγώ με τα όπλα σου;» τον ρώτησε εκείνη στις 20 Μαΐου.
«Απλώς ήθελα να σε κάνω ταγκ».
Χθες, στις 5:43 πμ της έστειλε «Είμαι έτοιμος να το κάνω». Όταν η κοπέλα τον ρώτησε τι θα έκανε, εκείνος της έστειλε ότι θα της πει πριν τις 11 και ότι θα της έστελνε κι άλλο μήνυμα σε μία ώρα. Μετά της έστειλε πάλι: «έχω ένα μυστικό που θέλω να σου πω». Το τελευταίο του μήνυμα ήταν στι 9:16 ήταν «Ima air out», που μπορεί να σημαίνει «πάω να πάρω λίγο αέρα» ή, στην αργκό, «πάω να πυροβολήσω μέσα από παράθυρα». Περίπου 2,5 ώρες αργότερα αποδείχθηκε ότι εννοούσε το δεύτερο.

Jenny.Gr

Ο 18χρονος Ramos ήταν μαθητής στο λύκειο της πόλης. Οι μόνες μαρτυρίες για το χαρακτήρα του προέρχονται προς το παρόν από τον προϊστάμενό του σε ένα εστιατόριο fast food απ’όπου παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας: «Προσπαθούσε πάρα πολύ να είναι μόνος του. Βλέπετε πώς οι άλλοι υπάλληλοί μου μιλάνε και είναι φιλικοί μεταξύ τους; Αυτός δεν ήταν έτσι. Κανένας δεν τον ήξερε πραγματικά», είπε στους New York Times. Είχε πάντως και στο παρελθόν αφήσει ανησυχητικά προειδοποιητικά μηνύματα στα social media, λέγοντας πως τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν, ενώ το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ενηλικιώθηκε ήταν να αγοράσει όπλο. Λίγες μέρες πριν την επίθεση έστειλε σε άλλο φίλο του φωτογραφίες από ένα AR και και αρκετές σφαίρες για να γεμίσουν μια σχολική τσάντα. Όταν ο φίλος του τον ρώτησε γιατί τα έχει όλα αυτά, ο Ramos του απάντησε να μην ανησυχεί και ότι «Φαίνομαι πολύ διαφορετικός τώρα. Δεν θα με αναγνώριζες».

Πριν φύγει για το δημοτικό σχολείο εξοπλισμένος με ένα πιστόλι και μάλλον μια καραμπίνα, φαίνεται πως ο Ramos πυροβόλησε πρώτα τη γιαγιά του, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Το σχολείο τέθηκε σε lockdown στις 11:43 πμ, όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Ramos μπήκε στο κτίριο φορώντας μαύρα ρούχα και στρατιωτική πανοπλία και ξεκίνησε να πυροβολεί όποιον έβλεπε μπροστά του, σκοτώνοντας 2 ενήλικες και 19 παιδιά και τραυματίζοντας ακόμα περισσότερα θύματα. Πριν φτάσει στη σκηνή το εγκλήματος η αστυνομία, ένας συνοριακός πράκτορας που άκουσε τους πυροβολισμούς αποφάσισε να επέμβη χωρίς να περιμένει ενισχύσεις και πυροβόλησε και σκότωσε τον θύτη. Ο πράκτορας τραυματίστηκε και βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά θα επιβιώσει.

Το περιστατικό δεν είναι δυστυχώς ούτε το πρώτο ούτε και το τελευταίο που αφορά την οπλοκατοχή ως αιτία μαζικού θανάτου. Έχει όμως ξυπνήσει συλλογικές αναμνήσεις από τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook το 2012, το Columbine το 1999 και όλα τα άλλα μακελειά που συνέβησαν από τότε. Ήδη μέσα στο 2022 έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ 212 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 27 ήταν σε σχολεία. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι πολιτικοί να μην περιοριστούν σε «thoughts and prayers» και να ψηφίσουν νομοθεσία που φέρει ουσιαστική αλλαγή στο ζήτημα της οπλοκατοχής.