UPDATE #NOW

Τρίτη διαμαρτυρία στο Φεστιβάλ Καννών: Ουκρανοί παραγωγοί καταδικάζουν τη «ρωσική γενοκτονία»


JTeam

26 Μαΐου 2022

Τρίτη διαμαρτυρία στο Φεστιβάλ Καννών: Ουκρανοί παραγωγοί καταδικάζουν τη «ρωσική γενοκτονία»
«Ρώσοι σκοτώνουν Ουκρανούς. Το βρίσκετε προσβλητικό ή ενοχλητικό να μιλάμε γι' αυτή τη γενοκτονία;». 

To πιο λαμπερό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης συνεχίζεται να διεξάγεται στις Κάννες, στρέφοντας εκεί τα μάτια όλου του κόσμου. Εκτός όμως από λαμπερό, τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει σημαντικά θέματα γύρω από τον φεμινισμό και τη διεκδίκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μόλις χθες έγινε στα σκαλιά του η τρίτη διαμαρτυρία για φέτος καθώς μια ομάδα Ουκρανών παραγωγών από την ταινία Butterfly Vision έγιναν μέρος μιας διαδήλωσης, κρατώντας στα χέρια τους ένα πανό που έγραφε: «Ρώσοι σκοτώνουν Ουκρανούς. Το βρίσκετε προσβλητικό ή ενοχλητικό να μιλάμε γι' αυτή τη γενοκτονία;».

Jenny.Gr

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με το σήμα που πέφτει στα social όταν κάποιο περιεχόμενο είναι ακατάλληλο ή ευαίσθητο. Η ηχηρή διαδήλωση έγινε στα σκαλιά του κόκκινου χαλιού και είναι η τρίτη που γίνεται φέτος.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή 20 Μαΐου, όταν μία ακτιβίστρια βρέθηκε στο κόκκινο χαλί πριν την πρεμιέρα της ταινίας του George Miller, Three Thousand Years of Longing. Η ακτιβίστρια που ανήκει στη γαλλική κολεκτίβα ριζοσπαστικών φεμινιστριών SCUM, έβγαλε το φόρεμα της κι έμεινε μόνο με το εσώρουχό της στο κόκκινο χαλί για να διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες στην Ουκρανία.

«Σταματήστε να μας βιάζετε», έγραφε το μήνυμα που είχε ζωγραφίσει στο στήθος της με φόντο τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. Διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση της ασφάλειας του φεστιβάλ που θα συνεχίσει να διεξάγεται στις Κάννες μέχρι και τις 28 Μαΐου, προς τις 12 ακτιβίστριες που βρέθηκαν κι εκείνες στο κόκκινο χαλί, την Κυριακή 22 Μαΐου.

Οι ακτιβίστριες διαμαρτυρήθηκαν για τη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες κι επέλεξαν την πρεμιέρα της ταινίας Holy Spider, που αφορά τις δολοφονίες σεξεργατριών στο Ιράν. Η ταινία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του Saeed Hanaei, που σκότωσε τουλάχιστον 16 γυναίκες. Το film Holy Spider υπογράφει σκηνοθετικά η Ιρανή δημοσιογράφος, Ali Abbasi.

Οι 12 γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, ξετύλιξαν ένα τεράστιο banner στο οποίο ήταν γραμμένα τα μικρά ονόματα των 129 γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στη Γαλλία από την τελευταία φορά που διεξήχθη το κινηματογραφικό φεστιβάλ στις Κάννες, ανοιχτά για το κοινό. Μαζί άναψαν και μαύρα καπνογόνα.

Η ασφάλεια δεν επιχείρησε να τις σταματήσει, καθώς πραγματοποιούσαν τη διαμαρτυρία τους μπροστά σε δεκάδες φωτογραφικές και τηλεοπτικές κάμερες, ενώ ακόμα και ο Γάλλος ντοκιμαντερίστας Raymond Depardon εθεάθη να τις φωτογραφίζει.