UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Καννών: Η Εύη Καλογηροπούλου βραβεύτηκε για το «Στον Θρόνο του Ξέρξη» με το Canal+


Κλέλια Φατούρου

26 Μαΐου 2022

Φεστιβάλ Καννών: Η Εύη Καλογηροπούλου βραβεύτηκε για το «Στον Θρόνο του Ξέρξη» με το Canal+
Instagram/GeorgeMazonakis
Μία πολύ σημαντική βράβευση από το Φεστιβάλ των Καννών για την Ελληνίδα σκηνοθέτη

Η δεύτερη μικρού μήκους ταινίας της Εύης Καλογηροπούλου απέσπασε ένα πολύ σημαντικό βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, αυτό της Εβδομάδας Κριτικής, με ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, σε παραγωγή του Onassis Culture, ενώ το cast συμπληρώνουν οι: Γιώργος Μαζωνάκης, Άντζελα Μπρούσκου, Μυρτώ Κοντονή, Ξένια Ντάνια, Λορένζο Σαρζάν, Kevin Zans Ansong, Jordan Genidogan και Βασίλης Κουτσογιάννης.

Η πλοκή της ταινίας «Ο Θρόνος του Ξέρξη»

Στην εργασιακή δυστοπία των ναυπηγείων του Περάματος, η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις ενός καταπνιγμένου αισθησιασμού. Με την υπόνοια ύπαρξης ενός πανταχού παρόντος, αλλά αόρατου ελεγκτικού μηχανισμού, ακολουθείται η αφήγηση του Γιώργου, του παλαιότερου εργάτη και υπεύθυνου στο ναυπηγείο, μέσα από την οποία σκιαγραφούνται οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε μια οργουελιανή καθημερινότητα όπου το οπτικό υποτάσσει το συγκινησιακό.

Jenny.Gr

Ο Γιώργος, μία φορά τον μήνα, κάνει τη διαδρομή από το Πέραμα στη Σαλαμίνα απέναντι. Τόσο ο ίδιος όσο και οι νέοι εργάτες κοιτάζουν μία το βουνό του Περάματος και μία απέναντι, χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν ή τι θα πρέπει να κάνουν. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε τη συντριπτική ήττα του στόλου του από τον θρόνο του στις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο σημερινό Πέραμα. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ στο Πέραμα, τον Ιούνιο του 2021.

Η σκηνοθέτιδα είχε συμμετάσχει ξανά στο επίσημο διαγωνιστικό των ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Καννών, με το "Motorway '65". Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Τελτζίδης, παραγωγός είναι η Αμάντα Λιβανού και ακούγεται το τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη «Ανήκω σε Μένα» (που ήταν και ο αρχικός τίτλος της ταινίας), στην εκδοχή της Kid Moxie.

Διευθυντής Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ήχος: Δημήτρης Δεμοιράκος, Λέανδρος Ντούνης
Σκηνικά: Εβελίνα Δαρζέντα, Άννα Ζώτου
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρα
Εκτέλεση Παραγωγής: Neda Film