UPDATE #NOW

Ακτιβιστής επιτέθηκε στη Μόνα Λίζα με ένα κομμάτι τούρτα


JTeam

30 Μαΐου 2022

Φύλακας του Μουσείου του Λούβρου καθαρίζει τη Μόνα Λίζα μετά την επίθεση με τούρτα
Instagram: @steffan
Δεν είναι πρώτη φορά που ο πολύπαθος πίνακας του ντα Βίντσι στοχοποιείται από άτομο που θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει τη δυσαρέσκειά του

Άντρας αγνώστου ταυτότητας μεταμφιεσμένος σε ηλικιωμένη γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο πλησίασε τη Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου και της πέταξε ένα κομμάτι τούρτα μπροστά στο έκπληκτο πλήθος. Ο γνωστός πίνακας του ντα Βίντσι ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα, αλλά στα social media κυκλοφορούνε βίντεο με το προσωπικό του Μουσείου να καθαρίζει το προστατευτικό τζάμι από το γλάσο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και βίντεο που κάνει το γύρο του Twitter, ο άγνωστος προσπάθησε να σπάσει το αλεξίσφαιρο γυαλί, αλλά αρκέστηκε στην τούρτα όταν δεν τα κατάφερε. Πριν συλληφθεί από την ασφάλεια του Μουσείου φαίνεται να σκορπάει πέταλα από τριαντάφυλλα και να φωνάζει «Σκεφτείτε τη Γη! Οι άνθρωποι καταστρέφουν τη Γη!» και «Οι καλλιτέχνες σας λένε να σκεφτείτε τη Γη!».

Δεν είναι πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα στοχοποιείται- ο πίνακας οφείλει άλλωστε μέρος της δημοτικότητάς του στο γεγονός ότι εκλάπη από υπάλληλο του Μουσείου το 1911. Το 1956 μια γυναίκα του πέταξε οξύ προκαλώντας φθορές στο κάτω μέρος του πίνακα κι έγινε αιτία να τοποθετηθεί το προστατευτικό τζάμι. Το 2009, μια γυναίκα από τη Ρωσία έριξε στον πίνακα μια κεραμική κούπα για να δείξει τη δυσαρέσκειά της που δεν έλαβε γαλλική υπηκοότητα.