Ποια είναι η βιολογική μας ηλικία; Οι startups που αποκαλύπτουν πόσο χρονών είμαστε πραγματικά
JTeam
15 Ιουνίου 2022
Η βιολογική ηλικία μπορεί να είναι τελικά πιο σημαντική από την κανονική μας ηλικία καθώς καθορίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωή μας όσο γερνάμε.
Το να γνωρίζουμε τη βιολογική μας ηλικία, μπορεί να βοηθήσει να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία ενώ ενδέχεται να μας κάνει να ζήσουμε περισσότερο. Μάλιστα, πολλοί είναι οι ερευνητές που πιστεύουν ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να φανερώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου αλλά δεν συμφωνούν όλοι με αυτό.
Η θέση στην οποία επιμένουν οι περισσότεροι, είναι ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας συμπεριφορά και τρόπο ζωής. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η βιολογική τους ηλικία είναι πολύ διαφορετική από την πραγματική τους, όπως ο συνιδρυτής μιας νέας εταιρείας που αναπτύσσει τεστ βιολογικής ηλικίας και καθηγητής γενετικής και διευθυντής του Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research της Ιατρικής Σχολής του Harvard, David Sinclair, ο οποίος αν και είναι 52, βιολογικά λέει ότι είναι μόλις 42.
Ανάμεσα στις συνήθειες που επηρεάζουν τη βιολογική μας ηλικία, η διατροφή, ο ύπνος, η άσκηση αλλά και οι τρόποι που υιοθετούμε για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες διαφωνούν με την άποψη ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, όπως στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής μας.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Alex Zhavoronkov της Insilico Medicine, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν σε ασθένειες σχετικές με την ηλικία, λέει ότι η βιολογική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων.
Πολλές startup επιχειρήσεις μάλιστα, προσφέρουν τεστ που υποτίθεται ότι υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική βάση και σχεδιάζουν συμπληρώματα με σκοπό τη νεανικότητα. Η InsideTracker της Segterra Inc., μια εταιρεία εξατομικευμένης διατροφής που ιδρύθηκε από επιστήμονες του Harvard, του Tufts University και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, υπολογίζει τη βιολογική ηλικία, βάζοντας τους χρήστες να κάνουν εξετάσεις αίματος και αναλύοντας τα δείγματα.
Όσοι υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτεροι από την ηλικία τους, καλούνται να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να πάρουν συμπληρώματα διατροφής αλλά και πάλι μεγάλη μερίδα επιστημόνων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα.