UPDATE #NOW

Στη Νέα Υόρκη ξεκινά μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθεί ασφαλές δίκτυο παροχής αμβλώσεων


JTeam

24 Ιουνίου 2022

Στη Νέα Υόρκη ξεκινά μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθεί ασφαλές δίκτυο παροχής αμβλώσεων
Getty Images
Οι υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο που θα προστατεύει το δικαίωμα μιας γυναίκας να προχωρήσει σε άμβλωση

Στα μέσα Μαΐου, ο νόμος για την πρόσβαση στην άμβλωση σε ολόκληρες τις ΗΠΑ δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία, την ώρα που το δικαίωμα αυτό κινδυνεύει από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αναιρέσει την απόφαση, κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι ελεύθερη να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις. Ωστόσο, γύρω στις είκοσι συντηρητικές πολιτείες έχουν ήδη δεσμευτεί να καταστήσουν παράνομες τις αμβλώσεις.

Μπροστά στα δύο σενάρια, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονται κάθε βράδυ για να εκφράσουν την οργή τους μπροστά στην έδρα του ύπατου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ στην Washington, που πλέον προστατεύεται από μεταλλικό φράκτη. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες τους και μπροστά στα σπίτια των συντηρητικών δικαστών, για να τους δείξουν με τον πλέον απτό τρόπο πως, αν δεν τους αρέσει να γίνεται αυτό στον προσωπικό τους χώρο, ας φανταστούν πώς είναι να το κάνεις στο ίδιο το σώμα ενός ανθρώπου.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, οι υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο που θα προστατεύει το δικαίωμα μιας γυναίκας να προχωρήσει σε άμβλωση. Τον Μάιο, ο Charles Lavine, που αποτελεί μέλος της Ολομέλειας της Βουλής, εισήγαγε το νομοσχέδιο γνωστό ως Geraldine Santoro Act με σκοπό τη βοήθεια των γυναικών που αναζητούν ένα ασφαλές σύστημα υγείας ώστε να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Σύμφωνα με τον Lavine: «Το Santoro Act είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια για τις γυναίκες που θέλουν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους με σκοπό τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής αυτονομίας».

Το νομοσχέδιο ονομάστηκε έτσι από τη Geraldine Santoro, η οποία πέθανε από μια επικίνδυνη άμβλωση το 1964. Μια φωτογραφία με το άψυχο σώμα της, που δημοσιεύτηκε από την αστυνομία στο Ms. magazine το 1973, έγινε το σύμβολο του κινήματος υπέρ της άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νομοθεσία θα άνοιγε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός γραφείου μες στο τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των γυναικών και εξασφάλισης του κόστους κάθε διαδικασίας. Στόχος είναι κάθε γυναίκα ασθενής να αντιμετωπίζεται με σωστή περίθαλψη και συμπόνια όταν αποφασίζει να προχωρήσει σε άμβλωση.