UPDATE #NOW

Pride Month: 10 βιβλία για την LGBTQ+ κοινότητα που πρέπει να διαβάσεις


Κλέλια Φατούρου

28 Ιουνίου 2022

Pride Month: 10 βιβλία για την LGBTQ+ κοινότητα που πρέπει να διαβάσεις
10 βιβλία που θα λατρέψεις και θα σου μάθουν πολλά

Αν και ο Ιούνιος δεν είναι σίγουρα ο μόνος μήνας που πρέπει να θυμόμαστε την LGBTQ+ βιβλιογραφία, αποτελεί ωστόσο μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουμε λίγο καλύτερα αυτήν την κατηγορία. Να περιηγηθούμε στους έρωτες, να διαβάσουμε για σκληρά βιώματα που διαμόρφωσαν πεποιθήσεις και ολόκληρες ζωές αλλά και πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά, που είναι κομμάτι της κοινότητας.

Βιβλία που έγιναν ταινίες ή σειρές, βιβλία για την εφηβεία που σε βοηθούν να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, και μυθιστορήματα που εκτυλίσσονται σε διαφορετικές εποχές, αλλά φέρουν ένα διαχρονικό μήνυμα. Love is love.

Οι Προφήτες

Jenny.Gr

Το πρώτο βιβλίο του Robert Jones Jr. κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες και καταπιάνεται με δύο πολύ δυνατά θέματα. Τη δουλεία των μαύρων και τον έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Αιζάια και τον Σάμιουελ. Στον στάβλο φρόντιζαν τα ζώα αλλά κι ο ένας τον άλλο, κάνοντας την άδεια καλύβα καταφύγιο της ανθρωπιάς, της τρυφερότητας και της ελπίδας σε έναν κόσμο που τον όριζαν σκληροί αφέντες.

Αλλά, όταν ένας μεγαλύτερος άντρας –σκλάβος κι αυτός– προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του αφέντη κηρύττοντας τη θρησκεία του στη φυτεία, οι σκλάβοι στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου. Ένα βιβλίο που αποθεώθηκε για την καινοτομία, τον λυρισμό και τη δύναμη της αγάπης. Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα.

Το Δωμάτιο του Τζοβάνι

Jenny.Gr

Μία διαχρονική αξία της γκέι (και όχι μόνο) λογοτεχνίας είναι ο James Baldwin. Ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1956 και περιγράφει τον έρωτα ανάμεσα σε έναν Αμερικανό και έναν Ιταλό που ζουν στο Παρίσι. Ένα βιβλίο πολύ μπροστά από την εποχή του, γραμμένο με την ενσυναίσθηση- σήμα κατατεθέν του συγγραφέα, για πράγματα που τότε ήταν κάτι περισσότερο από ταμπού.

A Single Man

Jenny.Gr

Το βιβλίο που το ευρύ κοινό ανακάλυψε μέσα από την ταινία, την οποία σκηνοθέτησε ο σχεδιαστής Tom Ford και πρωταγωνίστησε ο Colin Firth. Το μυθιστόρημα του Christopher Isherwood δημοσιεύτηκε το 1962 και εξιστορεί τη ζωή ενός μεσήλικα gay καθηγητή Αγγλικών, μετά τον θάνατο του συντρόφου του. Μιλά με ανθρώπους, βουτά βαθιά στην ύπαρξή του και μαθαίνει πώς να ζει τη ζωή του.

Heartstopper

Jenny.Gr

Η σειρά του Netflix που ήρθε και μας αναστάτωσε, αφού βασίστηκε στα comics της Alice Oseman στο Tumblr. Τα comics της εκδόθηκαν σε 4 τόμους (που θα βρεις στις εκδόσεις Διόπτρα) με τους τίτλους Ένα Αγόρι Γνωρίζει ένα Αγόρι, Φιλί, Αποκάλυψη, Ταξίδι. Μια υπέροχη σειρά βιβλίων για το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού, της σεξουαλικής ταυτότητας στην εφηβεία και του σχολικού έρωτα. Υπέροχο, γλυκό και ό,τι πρέπει για τους εφήβους που βρίσκονται σε αυτή ακριβώς τη φάση.

After Delores

Jenny.Gr

Μία ιστορία χωρισμού δύο γυναικών στη Νέα Υόρκη των 80s. Όταν η ζωή πρέπει να συνεχιστεί αλλά υπάρχει πολύς πόνος και σκέψεις εκδίκησης. Όλο αυτό συμβαίνει σε μία εποχή όπου η queer κοινότητα ήταν συνδεδεμένη με την υποκουλτούρα και δεν υπήρχε κοινωνική αναγνώριση.

Nevada

Jenny.Gr

Η συγγραφέας Imogen Binnie ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για την τρανς κοινότητα, χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει να είσαι τρανς στα cis άτομα. Ήθελε να είναι μία τρανς ιστορία για τρανς αναγνώστες. Το 2013, η αξία του δεν αναγνωρίστηκε, αλλά η αυξανόμενη δημοφιλία του οδήγησε σε επανέκδοση το 2022. Η ιστορία της Maria, που ανακαλύπτει ότι η κοπέλα της την απατά και την οδηγεί στο να κλέψει το αυτοκίνητό της και να φύγει δυτικά, προκειμένου να βρει τον εαυτό της. Εκεί γνωρίζει τον James, που είναι επίσης trans αλλά δεν το ξέρει ακόμα.

How To Write an Autobiographical Novel

Jenny.Gr

Μία αληθινή ιστορία και έμπνευση για επίδοξους συγγραφείς. Ο Alexander Chee είναι ανοιχτός, ευάλωτος και μοιράζεται λεπτομέρειες για τη ζωή του που τον οδήγησαν στη συγγραφή. Πώς ανακάλυψε τη σεξουαλική του ταυτότητα, γιατί έγινε ακτιβιστής της κοινότητας.

Gender Queer: A Memoir

Jenny.Gr

Πώς είναι να είσαι non binary και asexual; Σου προκαλεί σύγχυση, πανικό αλλά και πολύ μεγάλη ευτυχία. To Maia Kobabe περιγράφει αυτό το ταξίδι προς την ανακάλυψη και γίνεται το ιδανικό ανάγνωσμα για κάθε φύλο και προσανατολισμό.

Να Με Φωνάζεις με το Όνομά σου

Jenny.Gr

Πώς γίνεται να αφήσω εκτός το βιβλίο που έδωσε ζωή σε μία από τις καλύτερες LGBTQ+ ταινίες που έχουμε δει ποτέ; Υπάρχει επίσης και η μεταφρασμένη συνέχεια Έλα Να Με Βρεις που αποκαλύπτει τη συνέχεια της ιστορίας των δύο πρωταγωνιστών. Ο Έλιο και ο Όλιβερ έζησαν ένα παθιασμένο καλοκαίρι, που τελικά δεν πήγε όπως θα ήθελαν.

Jack (not Jackie)

Jenny.Gr

Κλείνουμε με ένα παιδικό βιβλίο που θα έπρεπε να είναι βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για γονείς και καθηγητές. Ένα παιδί, η Jackie αποφασίζει ότι θέλει να ζήσει ως ο εαυτός του, δηλαδή ως Jack. Η μετάβαση είναι δύσκολη για τον αδερφό του, αλλά σιγά σιγά τον αποδέχεται και είναι ενθουσιασμένος που έχει έναν αδερφό.