UPDATE #NOW

Heartstopper: Η υπέροχη σειρά του Netflix που παραδίδει LGBTQ+ μαθήματα με τον πιο σωστό τρόπο


Κλέλια Φατούρου

26 Απριλίου 2022

Heartstopper: Η υπέροχη σειρά του Netflix που παραδίδει LGBTQ+ μαθήματα με τον πιο σωστό τρόπο
Η σειρά που απευθύνεται σε όλους τους εφήβους που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα

Η σειρά Heartstopper απέκτησε trailer λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει και είχε την προσοχή μας. Ένα project που έδωσε ζωή στο comic της Alice Oseman στο Tumblr, το 2012 και τώρα είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Jenny.Gr

Δύο αγόρια στην εφηβεία, ο Charlie και ο Nick ερωτεύονται και είναι τόσο απλό. Η διαδικασία ωστόσο είναι πάντα λίγο πιο πολύπλοκη, ειδικά αν μιλάμε για εφηβεία και ανακάλυψη του εαυτού. Εκτός από τη δική τους σχέση, βλέπουμε και τις ιστορίες των φίλων τους Elle, Tao, Isaac και άλλων.

Αυτό που καταφέρνει αυτή η σειρά είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας είναι ορατά, με έναν εντελώς ρεαλιστικό τρόπο. Δυστυχώς, το bullying είναι μία πραγματικότητα αλλά τα ίδια δεν φοβούνται να υπάρξουν και να είναι ο εαυτός τους. Το bisexuality είναι η σεξουαλική ταυτότητα πολλών ανθρώπων, και όχι απλώς μία φάση, όπως λανθασμένα πιστεύαμε κάποτε.

Ναι, μπορείς να είσαι cis αγόρι που τον ενδιαφέρουν τα κορίτσια και στα 16, να ανακαλύψεις ότι νιώθεις την ίδια έλξη και για το ίδιο φύλο. Μία τέτοια απάντηση δίνει η σειρά στους εφήβους που ενδεχομένως νιώθουν τρομερά μπερδεμένοι για αυτά που νιώθουν και τους βοηθούν να επιτρέψουν σε αυτά τα συναισθήματα να αναδυθούν.

Ο έρωτας των αγοριών είναι η κεντρική ιστορία. Το πρόσωπο που ξεχωρίζει όμως είναι η Elle, που την υποδύεται η 18χρονη Yasmin Finney και είναι τρανς. Τη βλέπουμε να αλλάζει σχολείο στην αρχή της σειράς και να πηγαίνει από αρρένων σε θηλέων. Η Yasmin, ως νέα, μαύρη τρανς γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο εξαιτίας του bullying. «Υπήρχαν πάντα αυτές οι φωνές της τοξικής αρρενωπότητας, οι οποίες δεν είναι σίγουρα αρκετά μορφωμένες. Αλλά και αν είναι, το κάνουν για να γελάσουν. Και το "Heartstopper" σου δείχνει πότε περνάς τη γραμμή». Αυτό είναι το ντεμπούτο της στην υποκριτική αν και θα την έλεγες γνωστή TikToker.

Jenny.Gr

Πρόκειται για μία σειρά που απευθύνεται στο κοινό που θα έπρεπε. Ενώ το "It's A Sin" δημιουργήθηκε για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, το Heartstopper σκιαγραφεί την εφηβεία που βιώνουν όλα τα LGBTQ+ άτομα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να έχεις ένα γκρουπ φίλων που σε αποδέχεται για όλα αυτά που είσαι και που γιορτάζει τη διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα. «Νομίζω ότι είναι η σειρά που πολλοί άνθρωποι θα ήθελα να είχαν δει όταν ήταν νεότεροι», επισημαίνει εύστοχα η δημιουργός του, Alice Oseman.

Η ορατότητα των τρανς στην τηλεόραση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η εκπροσώπηση της LGBTQ κοινότητας στην αμερικάνικη τηλεόραση ανέβηκε στο 12% (από το περσινό 2,8%). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακούγονται όλες οι ιστορίες. Η Yasmin Finney δεν είχε δει ποτέ μία μαύρη τρανς ηθοποιό στη βρετανική τηλεόραση, μέχρι που η ανταπόκριση για το Heartstopper άλλαξε τα δεδομένα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά το Netflix μόλις άνοιξε ένα παράθυρο.

TAGS