UPDATE #NOW

Exercise snacking: Τι είναι και πώς μπορεί να σε κρατήσει fit χωρίς κόπο


JTeam

1 Ιουλίου 2022

Exercise snacking: Τι είναι και πώς μπορεί να σε κρατήσει fit χωρίς κόπο
Unsplash/Thomas Yohei
Το exercise snacking δεν είναι μόνο εύκολο να το ενσωματώσεις σε μια απαιτητική καθημερινότητα αλλά ωφελεί σημαντικά και τη συνολική σου ευεξία

Μετά από μια έντονη μέρα στη δουλειά, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να θέλεις να κάνεις είναι ένα απαιτητικό workout. Κάθε φορά λοιπόν, που δεν έχεις αντοχές για τίποτε άλλο παρά μόνο για λίγη χαλάρωση και ύπνο, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις το "exercise snacking". Αντί για ένα μεγάλο workout τη μέρα, σε ωθεί να κινείσαι μες στη μέρα περισσότερο αλλά με λιγότερο κόπο.

Ο στόχος είναι να ασκείς το σώμα σου με έναν απλό και παραγωγικό τρόπο, κάνοντας ασκήσεις με άξονα την καθημερινότητά σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το δοκιμάσεις, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο σου, ανεβαίνοντας τα σκαλιά του γραφείου, κάνοντας stretching ασκήσεις για τα πόδια ή jumping jacks όσο βλέπεις τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον προπονητή, Joslyn Thompson-Rule: «Μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω χωρίς να απαιτούν παραπάνω χρόνο από τη μέρα σας». Ακόμη και η ελάχιστη άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σου.

Το exercise snacking δεν είναι μόνο εύκολο να το ενσωματώσεις σε μια απαιτητική καθημερινότητα αλλά ωφελεί σημαντικά και τη συνολική σου ευεξία. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, το συγκεκριμένο είδος άσκησης βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία των μυών των ποδιών.

Ακόμη κι αν ανεβαίνουμε απλά τα σκαλιά για να πάμε κάπου, βελτιώνεται πολύ η καρδιαγγειακή μας υγεία ενώ στο σύνολό του το exercise snacking αυξάνει την ποιότητα της ζωής μας, δίνοντάς μας την απαραίτητη ενέργεια και βοηθώντας μας να κοιμόμαστε καλύτερα.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σε βοηθάει να νιώσεις ότι μπορείς να εκπληρώνεις τους στόχους σου ακόμη και όταν έχεις την πιο γεμάτη καθημερινότητα. Αρκεί να έχεις 5 λεπτά διαθέσιμου χρόνου.

Αν θες να το δοκιμάσεις, μπορείς να πειραματιστείς με τα παρακάτω:

• Χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί να πάρεις ασανσέρ
• Δοκίμασε γρήγορο περπάτημα 10- 20 λεπτών
• Πάρκαρε μακριά ώστε να περπατήσεις περισσότερο
• Πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά
• Κάνε καθίσματα ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου
• Χόρεψε 10 λεπτά με την αγαπημένη σου μουσική
• Κάνε 10 λεπτά σχοινάκι