UPDATE #NOW

Γιατί δεν πρέπει να ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας online, σύμφωνα με την ESET


JTeam

6 Ιουλίου 2022

Γιατί δεν πρέπει να ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας online, σύμφωνα με την ESET
Pexels
Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα έχουν το μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα στην ιστορία

Μέχρι να γίνει 18 ετών, το μέσο σημερινό παιδί εκτιμάται ότι θα έχει περισσότερες από 70.000 αναρτήσεις στο διαδίκτυο που θα τον αφορούν. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που κοινοποιείται, ανταλλάσσεται και αποθηκεύεται. Αυτά τα δεδομένα είναι στη συνέχεια προσβάσιμα σε πολύ περισσότερους από ό,τι ίσως συνειδητοποιούμε.

Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία ψηφιακής προστασίας και κυβερνοασφάλειας ESET, «είναι φυσικό να θέλουμε να μοιραζόμαστε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Όταν αναρτάτε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται ακίνδυνο, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσετε μία συνετή στάση».

Η ESET εφιστά την προσοχή του κοινού στα παρακάτω:

1. Η εικόνα που ανεβάσατε δεν σας ανήκει πλέον

Κάθε φορά που δημοσιεύετε μία φωτογραφία σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή παύει να είναι αποκλειστικά δική σας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συχνά αναφέρουν ότι από τη στιγμή που μία εικόνα ανεβαίνει στον διακομιστή τους, είναι ελεύθεροι να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς συγκατάθεση. Ενώ εσείς διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα, η πλατφόρμα της οποίας οι διακομιστές φιλοξενούν την εικόνα κατέχει την άδεια χρήσης. Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία σας με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.

2. Αυξάνετε τον κίνδυνο υποκλοπής της ταυτότητάς σας ή της ταυτότητας του παιδιού σας

Από την κοινοποίηση πληροφοριών ή φωτογραφιών των παιδιών σας στο διαδίκτυο, κακόβουλοι χρηστές μπορούν ακόμα και να σας κλέψουν την ταυτότητα. Η ανάρτηση εικόνων υπερήχων με ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί να εκθέσει το παιδί σε κινδύνους ακόμη και πριν γεννηθεί. Μερικές φορές, μία ανάρτηση μπορεί να περιλαμβάνει το όνομα του παιδιού, την ημερομηνία γέννησης ή την τοποθεσία. Στη συνέχεια, μόνο με λίγα κλικ, ένας δράστης μπορεί να ανακαλύψει τις προσωπικές πληροφορίες των γονιών. Συνδυάστε όλα αυτά με παραβιάσεις δεδομένων και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης που είναι εύκολα διαθέσιμοι στο dark web και έχετε μία γρήγορη και εύκολη συνταγή για κλοπή ταυτότητας, με τους χάκερ να αποκτούν ακόμα και πιστωτικές κάρτες στο όνομα του παιδιού. Σύμφωνα με την τράπεζα Barclays, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη δημοσίευση των φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της απάτης ταυτότητας και των περιπτώσεων οικονομικής εξαπάτησης που θα αντιμετωπίζουν οι νέοι μέχρι το 2030.

3. Τα metadata τα αποκαλύπτουν όλα

Οι κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης δεν είναι υπεύθυνες για την αφαίρεση των μεταδεδομένων από τις εικόνες σας. Αυτά περιλαμβάνουν για παράδειγμα την τοποθεσία και τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη της φωτογραφίας. Ένας μέσος ψηφιακός δράστης μπορεί μετά να τα χρησιμοποιήσει και με ευκολία να εντοπίσει πού μένετε, πού το παιδί σας πηγαίνει σχολείο ή ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες παρακολουθεί. Ακόμη και αν δεν δημοσιεύετε τα πρόσωπα των παιδιών σας, κάποιος μπορεί να μάθει το όνομά του και τα λοιπά στοιχεία από μία φωτογραφία της καλλιτεχνικής εργασίας του παιδιού σας.

4. Μπορεί να προσελκύσετε το λάθος κοινό

Ένας καλός κανόνας είναι ότι αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για μία φωτογραφία, καλύτερα να μην τη δημοσιεύσετε. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να δημοσιεύετε γυμνές φωτογραφίες μωρών στο διαδίκτυο. Ακόμα και μία αθώα φωτογραφία από ένα παιδί που τρέχει γυμνό στον κήπο μπορεί να προσελκύσει το λάθος κοινό και μία φωτογραφία του παιδιού σας μπορεί να καταλήξει σε κακοπροαίρετα χέρια.

5. Η συγκατάθεση είναι η αποστολή σας

Τα παιδιά σας θα κληρονομήσουν τις συνέπειες της διαδικτυακής σας συμπεριφοράς και έχετε ευθύνη να τα εκπαιδεύσετε ώστε να μπορούν να τις διαχειριστούν. Ως εκ τούτου, το να ζητάτε τη συγκατάθεση των παιδιών σας για να δημοσιεύσετε οτιδήποτε σχετικό με αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν επιλογές και οι αποφάσεις τους έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Εάν θέλετε επίσης να δημοσιεύσετε μία φωτογραφία του παιδιού σας με ένα άλλο παιδί, θα πρέπει να ζητήσετε και την άδειά του ή την άδεια των γονιών ή των νόμιμων κηδεμόνων του, όπως θα κάνατε και με έναν ενήλικα. Στη Γαλλία, εάν δημοσιεύσετε μία φωτογραφία του παιδιού σας στο διαδίκτυο και αυτό αργότερα δηλώσει ότι δεν συμφώνησε, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμο 45.000 ευρώ ή ακόμα και φυλάκιση. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν και στην Ιταλία.

6. Οι καθημερινές αναρτήσεις είναι μια κακή συνήθεια

Όταν αναρτάτε κάθε στιγμή της ζωής του παιδιού σας στο διαδίκτυο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει την ψευδή αίσθηση ότι το να μοιράζεστε τα πάντα στο διαδίκτυο είναι σωστό και ακίνδυνο. Πρέπει όμως να βεβαιωθείτε ότι μαθαίνετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς χώρους με ασφάλεια και υπευθυνότητα και ότι τους μιλάτε και για τους κινδύνους και για τα οφέλη του διαδικτύου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ