Η τηλεργασία βόλεψε πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι αντιστέκονται ακόμα στην επιστροφή στο γραφείο. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Foundation, το 61% των εργαζομένων που δουλεύουν ακόμα από το σπίτι το κάνουν από επιλογή. Ταυτόχρονα, έρευνα της Microsoft έδειξε ότι το 50% των εταιρειών θέλουν οι εργαζόμενοί τους να επιστρέψουν στο γραφείο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι βλέπουν το μέλλον της εργασίας πολύ διαφορετικά.
Το ολλανδικό νομοσχέδιο, που πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο πριν γίνει νόμος, έχει τραβήξει την προσοχή εργοδοτών και υπαλλήλων σε όλο τον κόσμο και δείχνει ότι τουλάχιστον μία κυβέρνηση βρίσκεται με το μέρος των εργαζομένων. Αν όμως κάτι ανάλογο εφαρμοστεί σε χώρες με λιγότερα δίχτυα κοινωνικής προστασίας, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια.
Η λογική των καταστροφολόγων είναι ότι, αν ένας εργοδότης πειστεί ότι η δουλειά του εργαζόμενου μπορεί όντως να γίνει 100% από απόσταση, είναι πιθανό να αρχίσει να αναρωτιέται γιατί να συνεχίσει να πληρώνει αμερικάνικους ή ολλανδικούς μισθούς όταν θα μπορούσε να προσλάβει προσωπικό σε χώρες με πολύ χαμηλότερα ημερομίσθια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν και οι εγχώριοι μισθοί, ώστε οι τοπικές προσλήψεις να παραμείνουν βιώσιμες εναλλακτικές.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι κάποιες ομάδες πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στην ίδια ζώνη ώρας αν όχι στο ίδιο δωμάτιο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιστροφή στο γραφείο είναι μονόδρομος, η φύση κάποιων επαγγελμάτων βάζει κάποιους περιορισμούς στην τηλεργασία, όπως το κάθε πότε και από πού θα γίνεται. Υπάρχουν επίσης δουλειές που δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι κι άλλες που, στην εποχή της τηλεργασίας, κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν.
Ίσως η λύση που τελικά θα μας ωφελήσει όλους, ακόμα κι αν ζούμε σε κράτη που δεν έχουν τις κοινωνικές υποδομές της Ολλανδίας, δεν είναι η τηλεργασία, αλλά το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Έτσι, τα καθήκοντα μπορούν να μοιράζονται ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι, ανάλογα με τον αν όντως απαιτούν τη φυσική παρουσία του εργαζόμενου. Αυτό βέβαια απαιτεί και οι εργοδότες να ξεφύγουν από τη λογική της εποπτείας. Εν έτει 2022, η επιτυχία στα περισσότερα επαγγέλματα γραφείου κρίνεται από την ποιότητα της δουλειάς, όχι το πόσο απασχολημένοι φαίνονται οι υπάλληλοι μέσα στη μέρα.