UPDATE #NOW

Οι ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο από το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα


JTeam

18 Ιουλίου 2022

Οι ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο από το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα
Pexels
Αν είστε μεταξύ 15- 39 χρονών, κάθε φορά που πίνετε αλκοόλ, βάζετε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία σας και δεν το λέμε εμείς αλλά μεγάλη έρευνα

Αν συγκαταλέγεσαι στα άτομα που πίνουν κοκτέιλ, κρασί και ό,τι υπάρχει σε αλκοόλ, νέα μεγάλη έρευνα έρχεται να ρίξει παραπάνω φως στις αρνητικές και ενδεχομένως ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωσή του.

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία μας όσο και να την προστατεύσει. Οι ειδικοί της νέας μελέτης Global Burden of Diseases προσπάθησαν να δώσουν στο κοινό απαντήσεις με ολοκληρωμένα δεδομένα πάνω σε όλα τα σχετικά ερωτήματα, κάνοντας τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ και κράτησε πολλά χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους για την υγεία τους από την κατανάλωση αλκοόλ,σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που θεωρείται ότι είναι άνω των 40 όταν δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Φυσικά, το όφελος προέρχεται από την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Με ένα μικρό ποτηρί κρασί λοιπόν, τη μέρα, επιτυγχάνεται η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακής ασθένειας, εγκεφαλικού και διαβήτη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αναφέρουν για πρώτη φορά τον κίνδυνο που προκύπτει από το αλκοόλ, ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος.

Οι παγκόσμιες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην ηλικία και την τοποθεσία, με πιο αυστηρές οδηγίες στους άνδρες ηλικίας από 15- 39 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας από την κατανάλωση αλκοόλ.

«Το μήνυμα μας είναι απλό: οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν. Οι μεγαλύτεροι μπορεί να ωφελούνται από την κατανάλωση μικρής ποσότητας. Παρόλο που μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε πως οι νέοι θα απέχουν από το αλκοόλ, είναι σημαντικό να προσέξουμε καλύτερα τα τελευταία ευρήματα», σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στο ιατρικό τμήμα του University of Washington, Emmanuela Gakidou,

Συνολικά 1.34 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι κατανάλωσαν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση των καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες. Το 59% ήταν ηλικίας από 15- 39 χρόνων.

Τα 3/4 των ανθρώπων που έκαναν επιβλαβή κατανάλωση ήταν άνδρες. Η συνήθεια τους μάλιστα ενείχε κινδύνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως για παράδειγμα τα τροχαία, αλλά και αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονίες και δολοφονίες. με βάση προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν πόσο αλκοόλ θα μπορούσε να πιει κάποιος πριν προκύψει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, συγκριτικά με έναν που απείχε.

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι το επίπεδο του αλκοόλ που θα μπορούσε να καταναλωθεί, χωρίς αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία, αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Ένα τυπικό ποτό είναι ένα ποτήρι 100 ml κόκκινου κρασιού με περιεκτικότητα 13% αλκοόλ ή ένα κουτί/μπουκάλι μπύρας 375ml με 3.5% αλκοόλ.

Η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, πριν να έχουν κάποια επίπτωση στην υγεία τους, ήταν μόλις το 0.136 ενός τυπικού ποτού την ημέρα. Για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, το ελάχιστο επίπεδο έκθεσης σε κίνδυνο ήταν στο 1/4 ενός τυπικού ποτού την ημέρα (0.273).

Στα άτομα που είναι πάνω από 40 χρονών χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ είχε άμεση σχέση με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, ισχαιμικής καρδιακής νόσου, και διαβήτη. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40- 64 χρόνων, τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ κυμαίνονταν από περίπου μισό κανονικό ποτό την ημέρα έως σχεδόν δύο τυπικά ποτά.

Κατά μέσο όρο, η συνιστώμενη πρόσληψη αλκοόλ για ενήλικες άνω των 40 ετών παρέμεινε χαμηλή, φτάνοντας στο μέγιστο τα 1.87 τυπικά ποτά την ημέρα. Έπειτα από αυτό, ο κίνδυνος αυξάνεται και μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που πίνουμε αλκοόλ.