UPDATE #NOW

Τα video games κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

20 Ιουλίου 2022

Τα video games κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα
pexels
Στην έρευνα, που κράτησε δύο χρόνια, συμμετείχαν πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών τα οποία υποβλήθηκαν σε μια σειρά από διάφορα test ευφυΐας και αντίληψης

«Τα video games αποχαυνώνουν τα παιδιά και δεν τους κάνουν καλό». Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αλλά νέα έρευνα έρχεται να απαντήσει στα παραπάνω σαν αντίλογος.

Σχετική μελέτη που έγινε από το Karolinska Institutet της Σουηδίας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που παίζουν video games μέσα σε ένα φυσιολογικό χρονικό πλαίσιο, τείνουν να έχουν υψηλότερο IQ.

Στην έρευνα, που κράτησε δύο χρόνια, συμμετείχαν πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών τα οποία υποβλήθηκαν σε μια σειρά από διάφορα test ευφυΐας και αντίληψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Λίγο περισσότερα από 5.000 από τα παιδιά παρακολουθήθηκαν μετά από δύο χρόνια, οπότε και τους ζητήθηκε να επαναλάβουν τα ψυχολογικά τεστ. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν πώς οι επιδόσεις των παιδιών στα τεστ διέφεραν από τη μία δοκιμασία στην άλλη και να ελέγξουν τις ατομικές διαφορές στην πρώτη δοκιμασία. Επίσης, έλεγξαν τις γενετικές διαφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νοημοσύνη και τις διαφορές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο και το εισόδημα των γονέων.

Οι γονείς ρωτήθηκαν για το πόσες ώρες περνούν τα παιδιά τους μπροστά από μία οθόνη και ο μέσος όρος της έρευνας έδειξε ότι τα παιδιά βλέπουν κάθε μέρα 2,5 ώρες τηλεόραση, μισή ώρα σκρολάρουν στα social media και μία ώρα παίζουν video games. 'Οπως παρατηρήθηκε, τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε video games αύξησαν κατά περίπου 2,5 μονάδες το IQ τους σε αυτά τα δύο χρόνια.

Μάλιστα, δεν φάνηκε να επηρεάζεται η κοινωνικοποίηση των παιδιών, όπως πολλοί γονείς φοβούνται. Αυτό που φάνηκε ότι προσφέρουν τα video games στα παιδιά είναι ότι τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν πιο λογική σκέψη,να μπορούν να επιλύουν πιο γρήγορα σύνθετα προβλήματα αλλά και να μαθαίνουν πιο εύκολα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr Torkel Klingberg, που είναι καθηγητής νευρολογίας, οι οθόνες και η φωτεινότητά τους δεν φάνηκε να παίζουν κάποιο ρόλο στην αντίληψη των παιδιών ούτε να έχουν κάποια άλλη παρενέργεια.

Στην έρευνα επίσης βρέθηκε ότι ούτε η τηλεόραση αλλά ούτε και τα social media επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη των παιδιών αλλά ούτε και την ενισχύουν όπως κάνουν τα video games.