UPDATE #NOW

Νέα Υόρκη: 142 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 14 εκ. δολαρίων επέστρεψαν στην Ιταλία


JTeam

22 Ιουλίου 2022

Νέα Υόρκη: 142 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 14 εκ. δολαρίων επέστρεψαν στην Ιταλία
Οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στην Ιταλία 142 κλεμμένα αρχαία τεχνουργήματα, ανάμεσα τους και μια τοιχογραφία του 79 μ.Χ. από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ηρακουλάνου

Άλλες 142 κλεμμένες αρχαιότητες από την Ιταλία, οι οποίος κατασχέθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ύστερα από έρευνες, στο Μανχάταν, πήραν το δρόμο για το Μουσείο Διασωθείσης Τέχνης της Ρώμης, αφότου παραδόθηκαν στις ιταλικές αρχές την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας τελετής που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα επαναπατρισμένα αντικείμενα, αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται μια τοιχογραφία η οποία εκλάπη από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ηρακουλάνου, μια πόλη που θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή στάχτη μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Γνωστή ως η «Τοιχογραφία του Ερκολάνου», απεικονίζει τον Ηρακλή νήπιο να παλεύει με ένα φίδι. Κατασχέθηκε, πέρσι, από τη συλλογή του Michael H. Steinhardt.

Η αξία της συγκεκριμένης τοιχογραφίας εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο δολάρια και ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που παραδόθηκαν από τον Michael H. Steinhardt, αφότου Αμερικανοί και Ιταλοί ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το αντικείμενο έχει κλαπεί και έχει κυκλοφορήσει παράνομα στην αγορά τέχνης. Ο Steinhardt το είχε αγοράσει από έναν έμπορο, τον Robert Hecht ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση, ενώ, ο ίδιος συμφώνησε σε μια ισόβια απαγόρευση εξαγοράς αρχαιοτήτων, ως μέρος του κλεισίματος της υπόθεσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr