UPDATE #NOW

Stray: Το videogame που αγαπούν όσοι έχουν γάτες, και οι γάτες τους


Ελένη Τζάντασεκ

27 Αυγούστου 2022

Stray
Instagram: @stray.game
Η κυκλοφορία του βιντεοπαιχνιδιού Stray ήταν αφιερωμένη στη συγκέντρωση χρημάτων για καταφύγια αδέσποτων ζώων

Ο βασικός χαρακτήρας του Stray, του πολυαναμενόμενου παιχνιδιού που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα από την Annapurna Interactive, είναι μια αδέσποτη γάτα, η οποία καταλήγει κατά λάθος σε μια πόλη γεμάτη ρομπότ. Με τη βοήθεια ενός μικρού drone σκαρφαλώνει σε κτίρια, λύνει γρίφους, αποφεύγει τα ρομπότ και προσπαθεί να βρει τρόπο να ξεφύγει από τη δυστοπική πόλη.

Πριν μερικά χρόνια, το παιχνίδι θα έπαιρνε απλώς καλές κριτικές και αν συνέχιζε να πηγαίνει καλά, μετά από μερικούς μήνες θα κυκλοφορούσαν και πακέτα DLC. Με τη δημοφιλία που έχει αποκτήσει όμως το streaming, αλλά και οι ψηφιακές πλατφόρμες fundraising, το Stray έχει γίνει πολύ δημοφιλές και ως μέσο fundraising για καταφύγια περίθαλψης αδέσποτων ζώων και ιδιαίτερα γάτων.

Το streaming για φιλανθρωπικό σκοπό δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά το πόσο γρήγορα το Stray κέρδισε τους φιλάνθρωπους gamers γατόφιλους ήταν μάλλον απροσδόκητο. Την ημέρα που κυκλοφόρησε, το Stray ήταν το 4ο most streamed παιχνίδι στην πλατφόρμα Twitch. Από τότε πολλοί streamers έχουν κάνει τα δικά τους φιλανθρωπικά streams για να στηρίξουν γατο-κεντρικές οργανώσεις, αλλά και το ίδιο το στούντιο προσέφερε δύο αντίτυπα του παιχνιδιού τα οποία κληρώθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για δύο καταφύγια και κέντρα υιοθεσίας αδέσποτων γατών, ενώ διοργάνωσε μια εκδήλωση σε ένα cat cafe στη Νέα Υόρκη.

Το 80% της ομάδας που σχεδίασε και ανέπτυξε το Stray είναι γατόφιλοι και έχουν γάτες, οι οποίες τους ενέπνευσαν να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι. «Ελπίζω ότι κάποιοι θα εμπνευστούν να βοηθήσουν αδέσποτα και στην πραγματική ζωή, γνωρίζοντας ότι το να έχεις ένα ζώο συντροφιάς είναι ευθύνη» είπε ο παραγωγός Swann Martin-Raget από το γαλλικό στούντιο BlueTwelve.

Όταν η Annapurna Interactive προσέγγισε το Nebraska Humane Society για να συνεργαστούν πριν την κυκλοφορία στις 19 Ιουλίου, οι υπεύθυνο του καταφυγίου ενθουσιάστηκαν. «Ολόκληρο το παιχνίδι αλλά και η κουλτούρα γύρω του έχει να κάνει με την αγάπη για της γάτες» είπε ο Brendan Gepson, υπεύθυνος μάρκετινγκ του καταφυγίου. «Ταίριαξε πολύ ωραία με το καταφύγιό μας και με την αποστολή του».

Το Nebraska Humane Society έλαβε 4 αντίτυπα του παιχνιδιού, τα οποία έβαλε σε κλήρωση. Έπειτα ξεκίνησε να πουλά λαχνούς προς 5 δολάρια τον καθένα. Σε μία μόνο εβδομάδα συγκέντρωσαν 7 χιλιάδες δολάρια από 550 δωρητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν κάνει ξανά δωρεά στο καταφύγιο. Η Annapurna Interactive δώρησε επίσης περίπου χίλια δολάρια. «Ήταν ωφέλιμο και για τους δύο μας» είπε ο Gepson. «Εκείνοι πήραν καλό PR κι εμείς μια νέα βάση δωρητών».

Η εταιρεία νοίκιασε επίσης το Meow Parlour, ένα cat cafe και κέντρο υιοθεσίας στη Νέα Υόρκη για μια εκδήλωση προώθησης του Stray. Κατά τη διάρκεια του event το κοινό μπορούσε να παίξει το παιχνίδι για 20 λεπτά και να αγοράσει αναμνηστικά με το logo του Stray, όλα σε ένα χώρο γεμάτο γάτες.

Ο Jeff Legaspi, διευθυντής μάρκετινγκ της Annapurna Interactive, είπε ότι ήταν απόλυτα λογικό να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι που θα είχε θετικό αντίκτυπο για την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Όπως δήλωσε «ελπίζω να ενημερώσαμε τον κόσμο για τις υιοθεσίες και γιατί είναι προτιμότερες της αγοράς ενός νέου κατοικιδίου».

Το North Shore Animal League America, ένα άλλο μεγάλο καταφύγιο στις ΗΠΑ, δεν είδε ιδιαίτερες αλλαγές στον αριθμό των ατόμων που προσήλθαν για να υιοθετήσουν γάτα λόγω του παιχνιδιού, αλλά έλαβε δωρεά 800 περίπου δολαρίων από μία gamer. Συμπτωματικά, το καταφύγιο είχε μόλις δημιουργήσει σελίδα στην πλατφόρμα Tiltify, η οποία επιτρέπει σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να λαμβάνουν δωρεές από streams. Η συγκεκριμένη παίκτρια έκανε stream το Stray, με αρχικό στόχο να συγκεντρώσει 200 δολάρια. «Το Tiltify και το livestraming είναι ένας νέος τρόπος να προσεγγίσουμε ένα πολύ διαφορετικό κοινό» είπε ο Carol Marchesano, διευθυντής μάρκετινγκ του καταφυγίου.

Σύμφωνα με τον CEO της Tiltify Michael Wasserman, 9 καμπάνιες αναφέρουν το Stray στον τίτλο τους. Στο JustGiving, μια άλλη πλατφόρμα fundraising, έχουν στηθεί μέχρι στιγμής άλλες δύο καμπάνιες.

Και το καταφύγιο στην Nebraska αποφάσισε να δοκιμάσει το livestreaming για να συγκεντρώσει δωρεές. Ο Gepson επικοινώνησε με έναν χρήστη του Twitch με μεγάλο κοινό για να οργανώσουν έναν stream για καλό σκοπό. Ο χρήστης, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα TreyDay1014, συμφώνησε γιατί έχει και ο ίδιο δύο γάτες. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, έπαιξε το παιχνίδι μπροστά σε ένα live ψηφιακό κοινό, μιλώντας παράλληλα για όσα συνέβαιναν στην οθόνη. «Αν αυτά τα έκανε η γάτα μου, δεν θα ήμουν πολύ χαρούμενος» σχολίασε όταν η γάτα του Stray έκανε ένα μεγάλο άλμα ανάμεσα σε δύο κτίρια. Το stream του Trey συγκέντρωσε πάνω από χίλια δολάρια στο πρώτο μισάωρο και περίπου 1500 συνολικά, μετά το πέρας 4,5 ωρών. Ο αρχικός του στόχος ήταν τα 200 δολάρια.

«Η εμπειρία με έκανε να καταλάβω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα για καλό σκοπό, όχι μόνο για gaming» δήλωσε ο Trey.