UPDATE #NOW

Τα παιδιά της Ουκρανίας επιστρέφουν στο σχολείο με τα κεφάλια τους ψηλά


Κλέλια Φατούρου

2 Σεπτεμβρίου 2022

Τα παιδιά της Ουκρανίας επιστρέφουν στο σχολείο με τα κεφάλια τους ψηλά
Instagram/Telegraph
Τα παιδιά της Ουκρανίας επέστρεψαν στο σχολείο και μοιράζουν ελπίδα

Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν άγχος και μία ελαφριά θλίψη όταν ξέρουν ότι έφτασε η ώρα της επιστροφής στο σχολείο. Εάν μιλάμε όμως για τα παιδιά της Ουκρανίας, μιλάμε για πράξη γενναιότητας και ελπίδας.

«Ήμουν λίγο αγχωμένη γιατί δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Ρώσοι τρομοκράτες. Ακούμε σειρήνες κάθε μέρα και δεν ξέρω αν θα μάς επιτεθούν ενώ είμαστε στο σχολείο. Νιώθω όμως ανακούφιση γιατί ακόμα δεν έχουν χτυπήσει την πόλη μας», δήλωσε η 15χρονη Mariia Makohin στη The Telegraph, που πηγαίνει Λύκειο στην πόλη Lviv.

Φέτος επέστρεψε στο σχολείο αλλά με μία αναγκαία αλλαγή. Με εξάσκηση στο τρέξιμο στο καταφύγιο του σχολείου για να προστατευτούν από τις βόμβες. Μπορεί να σε τρομάζει αυτή η περιγραφή, αλλά τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να δουν τη φωτεινή πλευρά. «Χάρηκα τόσο πολύ που γύρισα στο σχολείο γιατί είχα να δω τους φίλους μου 6 μήνες. Μπόρεσα να τους αγκαλιάσω και να μην τους βλέπω άλλο πίσω από μία οθόνη».

2.400 σχολεία καταστράφηκαν ή έχουν φθορές από τον πόλεμο, αλλά όπου ήταν δυνατό, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και το αίμα καθαρίστηκε από τα πατώματα. Υπήρξαν βέβαια και οι περιοχές, όπως το Donetsk και το Kramatorsk, όπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστό, γιατί το ρίσκο των βομβαρδισμών παραμένει υψηλό.

Ο πατέρας της 7χρονης Emilia Hrabar ανησυχεί που την αφήνει στο σχολείο γιατί η μικρή φοβάται πολύ τις σειρήνες και δεν ξέρει αν θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Όταν όμως επέστρεψε για να την πάρει, οι δάσκαλοι έβαλαν τους γονείς να χορέψουν για να φτιάξουν τη διάθεση των παιδιών. Κάποιοι μαθητές, επέστρεψαν μόνο για μία μέρα. Για να πάρουν όσα χρειάζονται προκειμένου να συνεχίσουν τη μάθηση διαδικτυακά.

Κάποια παιδιά θα πρέπει να αφήσουν πίσω την ανάμνηση των νεκρών σωμάτων που είδαν στο σχολείο τους την περασμένη χρονιά και το ότι έπρεπε να κρυφτούν στα καταφύγια με τους γονείς τους. Αλλά όλα θα συνεχίσουν και θα τιμήσουν τα (τουλάχιστον) 379 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου, με άλλα 223 να αγνοούνται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ουκρανίας.