REAL LIFE WHO

Yulia Vus: Η Ουκρανή καλλιτέχνης που απεικονίζει τον πόλεμο μέσω των κόμικ της


JTeam

17 Μαρτίου 2022

Yulia Vus: Η Ουκρανή καλλιτέχνης που απεικονίζει τον πόλεμο μέσω των κόμικ της
Yulia Vus
Ο λογαριασμός μιας comic artist στο Instagram δείχνει πώς είναι η ζωή στη δυτική Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Μέχρι την ημέρα της ρωσικής εισβολής, ζούσε στο Lviv της Ουκρανίας. Τώρα μένει στην πατρίδα της, Chervonohrad από τότε που αναγκάστηκε μαζί με τις δύο αδερφές της, τον φίλο της και τη γάτα τους να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος. Η Yulia Vus νιώθει ευγνώμων που η πόλη της δεν έχει βομβαρδιστεί ακόμη και μπορεί να σχεδιάζει σε εικόνες την πραγματικότητα που βιώνει η Ουκρανία από τότε που μπήκε σε πόλεμο.

Η καλλιτέχνης για την ακρίβεια δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έφτιαχνε comic με θέμα τον πόλεμο που θα βασιζόταν στη δική της, προσωπική εμπειρία αλλά όπως περιγράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram , η καταγραφή της οπτικής της, εκτός από εξαιρετικά δύσκολη, είναι πολύ σημαντική.

Όπως λέει: «Τώρα συνειδητοποιώ ότι ο καθένας από εμάς γράφει ιστορία». To κόμικ της για το @thelilynews της @washingtonpost μεταφέρει κάτι πολύ δυνατό για την κατάσταση που βιώνουν όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και ζουν κυριολεκτικά υπό μια διαρκή απειλή.

Η συγκλονιστική ιστορία, όπως αποδίδεται μέσα από το εικαστικό της δημιούργημα ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου, τη μέρα που ξύπνησε μαζί με τους αγαπημένους της σε ένα διαφορετικό έδαφος, πολιορκημένο από τη Ρωσία. Ο φόβος, η απόγνωση, ο πανικός φαίνονται στα δύο πρόσωπα όπως είναι σχεδιασμένα και στην ερώτηση που της κάνει ο σύντροφός της: «Θυμάσαι το σχέδιο μας;».

Στον δρόμο προς την πατρίδα της, Chervonohrad, «βλέπουν παντού tanks». Ο πανικός διάχυτος στα μάτια του κόσμου που κάνει ουρές στα ATM, στα βενζινάδικα και στα super market είναι η εικόνα που ξεχωρίζει, όπως κι εκείνη που δείχνει τη Yulia να αγοράζει για πρώτη φορά στη ζωή της, κυνηγετικό μαχαίρι.

Όλοι μαζί φτάνουν σε ένα υπόγειο, στο οποίο δεν βρίσκεται κανείς άλλος. Όλοι περπατούν, έξω στους δρόμους, εκεί όπου ηχεί η σειρήνα πολέμου και για πρώτη φορά δεν είναι μια απλή άσκηση προετοιμασίας. Τις επόμενες μέρες, το καταφύγιο γεμίζει με ανθρώπους που λένε αστείες ιστορίες για να απαλύνουν για λίγο τον πόνο, την ένταση και όλα τα καταιγιστικά αντικρουόμενα συναισθήματα.

Η συνέχεια είναι το ίδιο καθηλωτική ενώ στο τέλος, το κόμικ κλείνει με την ελπίδα να λήξει επιτέλους αυτός ο πόλεμος καθώς οι Ουκρανοί όπως λέει, έχουν πληρώσει με το παραπάνω μέχρι σήμερα το τίμημα της ελευθερίας τους.

Η σπουδαία καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κι άλλα posts για τον πόλεμο στη χώρα της, όπως το παρακάτω, το οποίο είναι ένα γράμμα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία με υπογραφή που δηλώνει ότι δεν θα κατακτηθεί ποτέ.