REAL LIFE WHO

Exhaustion Gap: Το νέο χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες


JTeam

16 Μαρτίου 2022

Exhaustion Gap: Το νέο χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες
pexels
Μια νέα έρευνα ήρθε για να αποκαλύψει ένα ακόμη χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Λέγεται "Exhaustion Gap" και μας ξεχωρίζει από τους άνδρες κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια

Αν σας έρχεται να κλάψετε, να φωνάξετε, να ουρλιάξετε από τις υποχρεώσεις, τους πολλαπλούς ρόλους και την ασφυκτική νέα κανονικότητα που σας έκανε να πατήσετε ξαφνικά pause στη ζωή σας, μπορείτε να το κάνετε χωρίς καμία ενοχή αφού η εξουθένωση θεωρείται επίσημα, το συνώνυμό της γυναικείας φύσης.

Πράγματι, αν μας χαρακτηρίζει κάτι ως γυναίκες αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, είναι η συσσωρευμένη εξάντληση που νιώθουμε και όπως καταλήγουν και οι έρευνες, δεν συγκρίνεται με αυτή των ανδρών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες βιώνουν burnout, έχουν λιγότερα κίνητρα και λιγότερη έμπνευση από την αρχή της πανδημίας.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες που αγγίζει το 17% αλλά είναι κι εκείνο της εξάντλησης που έχει χτυπήσει κόκκινο. Το "Exhaustion Gap" περιγράφει ακριβώς αυτό που μας συμβαίνει, διακρίνοντάς μας από αυτό που νιώθουν οι άνδρες.

Η έρευνα, που έγινε μόλις τρεις εβδομάδες πριν, από τους Berlin Cameron, Eve Rodsky και Kantar, εξέτασε 1000 εργαζομένους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως διαπιστώθηκε, το 68% των γυναικών στις ΗΠΑ βίωναν burnout την προηγούμενη εβδομάδα από την έρευνα ενώ μόνο το 50% των ανδρών ανέφεραν το ίδιο.

Η πανδημία έχει επηρεάσει φανερά περισσότερο τις γυναίκες. Τις έχει κάνει να νιώθουν πιο εξαντλημένες από τον συνδυασμό των ρόλων, νιώθοντας παγιδευμένες μες στο σπίτι. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Jennifer DaSilva: «Θέλω να τονίσω ότι είναι ok για τις γυναίκες να αισθάνονται έτσι και ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα για να τις εμπνεύσουν ξανά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας, Dr Gerald Coakley, ιδρυτή της Fatigue Clinic στο Λονδίνο: «Το πρόβλημα με το να μην μπορείτε να κάνετε εντελώς τίποτα από την εξουθένωση, είναι η πιθανότητα να μπείτε εύκολα σε μια φάση ακόμη πιο έντονης εξάντλησης, με παρόμοια συμπτώματα που δημιουργεί η επαγγελματική υπερκόπωση-ευερεθιστικότητα, αϋπνία το βράδυ και υπνηλία την ημέρα, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα».

Η πρόσφατη έρευνα που έγινε, τονίζει ακόμη περισσότερο το burnout που μας κυριεύει. Όταν οι γυναίκες που συμμετείχαν, κλήθηκαν να επιλέξουν κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο σύζυγος ή σύντροφός τους για να νιώσουν λιγότερο άγχος, οι περισσότερες απάντησαν ότι θα ήθελαν να τις βοηθούν περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού. Από την άλλη, οι άνδρες απάντησαν ότι δεν θα ήθελαν τίποτα και ότι είναι χαρούμενοι με όσα κάνουν ήδη οι σύντροφοί τους.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει το "Exhaustion Gap" ανάμεσά μας.