UPDATE #NOW

Στην «Αθήνα» του Ρομαίν Γαβρά, όλα καίγονται


JTeam

26 Σεπτεμβρίου 2022

Στην «Αθήνα» του Ρομαίν Γαβρά, όλα καίγονται
Ένα review για τη νέα ταινία του διακεκριμένου Ελληνογάλλου σκηνοθέτη που έκανε πανελλήνια πρώτη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στο πλαίσιο του εικαστικού project που υπογράφει με τίτλο «Generation»

Ένα 13χρονο αγόρι κείτεται νεκρό σε μια αλάνα ποδοσφαίρου. Θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, υπόσχονται οι πολιτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Αναρωτιέσαι πόσες φορές έχουν ειπωθεί τα ίδια λόγια. Μα, αυτή τη φορά, πριν κρυώσει το σώμα του παιδιού, πριν οι υποσχέσεις πετάξουν και ξεχαστούν, μια μολότοφ ανοίγει πυρ. «Γιατί να μην αφήσουμε να καούν όλα;», προτείνει μια από τους εξεγερμένους σε ένα μπλοκ πολυκατοικιών στις φτωχές παρισινές συνοικίες. Μέλη της κοινότητας επιχειρούν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Μάταια. Η κοινωνική έκρηξη διαδίδεται με την ταχύτητα της φλόγας. Και θα συνταράξει την πόλη, αν όχι τη χώρα.

Η «Athena», η νέα ταινία του Ρομαίν Γαβρά προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την ίδια ώρα που κάνει πρεμιέρα και στο Netflix. Είναι μια παραγωγή της πλατφόρμας, κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ που, μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε ντεμπουτάρει στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας. Και σε, γενικές γραμμές, συνάντησε θετική υποδοχή.

Η Αθήνα φλέγεται

Ο ρηξιγενής χτύπος στην καρδιά του Γαβρά μεταδίδεται στην πιο ολοκληρωμένη (τουλάχιστον μέχρι τώρα) εκδοχή του. Το χρονικό μιας αστικής εξέγερσης, με καθαρά φυλετικά και ρατσιστικής βίας, χαρακτηριστικά στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, βρίσκεται στον πυρήνα της αφήγησης του. Ο θάνατος ενός μικρού Αλγερινού, μετανάστη δεύτερης γενιάς από, φερόμενους ως αστυνομικούς, λειτουργεί ως θρυαλλίδα επανάστασης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr