UPDATE #NOW

110 χρόνια Μικελάντζελο Αντονιόνι: Οι κινηματογραφικοί σταθμοί ενός ρηξικέλευθου δημιουργού


JTeam

29 Σεπτεμβρίου 2022

110 χρόνια Μικελάντζελο Αντονιόνι: Οι κινηματογραφικοί σταθμοί ενός ρηξικέλευθου δημιουργού
Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, το 1912, γεννήθηκε ο εμβληματικός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο τολμηρός και πρωτοποριακός δημιουργός που αποτέλεσε τη γενεσιουργό δύναμη του μοντερνισμού στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, το 1912, γεννήθηκε στη Φερράρα της Νοτίου Ιταλίας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι. Ο καινοτόμος και ιδιαίτερος δημιουργός που τόλμησε να ανανεώσει ριζικά την κινηματογραφική γλώσσα, προτείνοντας νέες φόρμες και αμφισβητώντας (μαζί με τον Φελλίνι) την κυριαρχία του νεορεαλισμού στον μεταπολεμικό ιταλικό κινηματογράφο.

Γιος εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων, εξέφρασε από μικρή ηλικία τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από το σχέδιο και αργότερα την ελαιογραφία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όπου και απέκτησε πτυχίο στα οικονομικά και το εμπόριο, το 1935, ίδρυσε τον θίασο του Πανεπιστημίου, με τον οποίον ανέβαζε, μεταξύ άλλων, και δικά του έργα.

Το ξεκίνημα

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο τον οδήγησε να γράψει, αρχικά, κριτικές αμερικάνικων και ιταλικών φιλμ σε μια τοπική εφημερίδα και, εν συνεχεία, στην προσπάθεια δημιουργίας της πρώτης του ταινίας, ένα ντοκιμαντέρ για μια τοπική ψυχιατρική κλινική, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr