UPDATE #NOW

Δίκη Χρυσής Αυγής - Κατάθεση Μάγδας Φύσσα: «Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να τρέξει»


JTeam

7 Οκτωβρίου 2022

Δίκη Χρυσής Αυγής - Κατάθεση Μάγδας Φύσσα: «Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να τρέξει»
eurokinissi
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα είναι η πρώτη μάρτυρας της δίκης που ανέβηκε στο βήμα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, η οποία άρχισε να αφηγείται όσα βίωσε τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 όταν συγγενείς της, τής χτύπησαν το κουδούνι στις 2 τα ξημερώματα και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο νοσοκομείο, χωρίς να της έχουν πει ότι ο ο γιος της, Παύλος Φύσσας είναι νεκρός και δολοφονημένος.

Σε κλίμα συγκίνησης ξεκίνησε την κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η κυρία Φύσσα, το πιο εμβληματικό πρόσωπο της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Στη δικαστική αίθουσα σήμερα, παρών είναι μόνον ο Γιάννης Λαγός, ενώ η πλευρά της αίθουσας, που στην προηγούμενη δικάσιμο κάθονταν οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων, σήμερα, που καταθέτει η Μάγδα Φύσσα, είναι άδεια.

Η μητέρα του αδικοχαμένου ράπερ, Παύλου Φύσσα, από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά, μέχρι στιγμής έχει βρει τη δύναμη να περιγράψει με κάθε ακρίβεια και λεπτομέρεια όσα εκτυλίχθηκαν εκείνες τις ώρες. «Ο γιατρός μού έδωσε ένα χάπι, με πήρε στο γραφείο του, μου είπε ότι ο Παύλος δεν ζει, ότι τον σκότωσε η Χρυσή Αυγή και ότι τον δολοφόνο του τον έχουν πιάσει», δήλωσε, συνεχίζοντας:

«Ρώτησα τον γιατρό αν μπορούσαν να τον σώσουν και μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί το χτύπημα ήταν επαγγελματικό. Χάθηκαν όλα, άνοιξε η Γη να με καταπιεί. Ζήτησα να τον δω στο νεκροτομείο κι εκεί προσπάθησα με την κόρη μου και τον σύζυγό μου να ζεστάνω το σώμα του. Απλά κοιμόταν, δεν ήταν φοβισμένος, ήταν μόνο νεκρός. Κι εκεί άρχισε ο εφιάλτης μου. Πώς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου από τη μία στιγμή στην άλλη...».

Ακολουθεί ολόκληρη η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα:

Η Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα της Μάγδας Φύσσα:

- Ελάτε, η κυρία μάρτυρας. Η κυρία Φύσσα. Πείτε μας τι ξέρετε για αυτή την υπόθεση

Μάγδα: Τι ξέρω γι' αυτή την υπόθεση; Του παιδιού μου εννοείται ε; Για τον Παύλο να μιλήσω.

«Είμαι η μητέρα του, ονομάζομαι Μάγδα, και ο Παύλος είναι γιος μου. Θα ξεκινήσω από τις 17/9/2013, που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου, στις 5μιση το απόγευμα, χαιρετηθήκαμε, θα πήγαινε να δει ένα φίλο του με την κοπέλα του, τη Χρύσα, να πιούνε καφέ, και συγκεκριμένα, στο Δούλβαρη, και μετά θα πήγαιναν να δούνε μπάλα και επειδή ακριβώς δε θα βρισκόμασταν το βράδυ, θα ήμουν στο σπίτι της κόρης μου, χαιρετηθήκαμε και είπαμε θα τα πούμε το πρωί. Φύγανε τα παιδιά, έφυγα και εγώ και πήγα στην κόρη μου. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 η ώρα, δεν μπορώ να θυμηθώ, χτυπάει το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι ο κουνιάδος της που ζητάει να ανοίξει την πόρτα. Ήταν μαζί με το μπαμπά της. Σηκωθήκαμε απάνω, ξέροντας ότι κάτι κακό έχει γίνει αλλά δε γνωρίζαμε τίποτα».

«Σκεφτήκαμε ότι, δεν μπορεί εκείνη την ώρα να έρθει ο κουνιάδος και ο μπαμπάς της στο σπίτι. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω δύο ανθρώπους, και ειδικά τον πατέρα του Παύλου, ένα ωχρό πλάσμα, που δεν έβρισκε λόγια όχι να μας πει αλλά προσπαθούσε να πει άλλα. Τον ρώτησα «τι συμβαίνει, τι έχει γίνει και ποιος είναι» και μου είπε ότι δεν έχει γίνει κάτι κακό, απλά ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο». Και φυσικά και δεν το πίστεψα, γιατί ξέρω πολύ καλά τον Παύλο, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να με ανησυχήσει αν ήταν κάτι απλό. Φυσικά και φεύγω, ρωτούσα επίμονα τι συμβαίνει, αν είναι στην εντατική, αν είναι κάπου, πώς χτύπησε, κανείς δε μου απαντούσε, μου έλεγε ότι τίποτα δεν έχει».

Όλα όσα έγιναν όταν έφτασε στο νοσοκομείο

«Φτάσαμε στο νοσοκομείο, πάρα πολύς κόσμος, συγγενείς, φίλοι, αλλά όλοι, κανείς δεν έλεγε τίποτα, μπήκα τρέχοντας στο νοσοκομείο, ρωτάω να μου πουν τι συμβαίνει. Βλέπω έναν γιατρό, άλλη μία γιατρό, τους ρωτούσα επίμονα και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό, αλλά πόσο κακό δεν ήξερα. Τους πίεσα πάρα πολύ για να μου πουν. Κάποια στιγμή ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και με πήρε στο γραφείο και μου είπε ότι ο Παύλος δε ζει, ότι τον δολοφόνησαν και ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και ότι το δολοφόνο τον πιάσανε. Του είπα «προσπαθήσατε να τον σώσετε;». Μου λέει ότι δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές. Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ανοίγει η γη. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να πάω να τον δω και τον είδαμε στο νεκροτομείο. Τον είχαν πάει εκεί, πήγα και προσπάθησα να τον ζεστάνω, του ζήταγα να πέσουμε πάνω του και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος, κοιμόταν, αφού κοιμάται να τον ξυπνήσουμε. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πώς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου, από τη μια στιγμή στην άλλη;».

«Έξω ήταν όλα τα παιδιά, συγγενείς, φίλοι, όλοι εκεί, κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουμε από το νοσοκομείο και πήγαμε σπίτι και ξεκίνησε η όλη διαδικασία, γι' αυτά που έπρεπε να γίνουν, είπε και συνέχισε:

«Μαζί μας μένει και η Χρύσα, η κοπέλα του Παύλου. Και ξεκινάμε να αρχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες πώς έγινε και πώς βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι, κι εκεί αρχίζει να μας εξιστορεί τα γεγονότα, κάποια που έζησε η ίδια και ένα άλλο κομμάτι, οι πληροφορίες, ήταν από το Μελαχροινόπουλο, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και χτυπημένος και μας είπε ότι ενώ ήπιαν καφέ στον Δούλβαρη.

Η Μάγδα Φύσσα βρίσκει τις λέξεις παρακάτω να περιγράψει πώς ξεκίνησαν όλα:

«Μας είπε η Χρύσα ότι μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δύο τύποι που φορούσαν παντελόνια παραλλαγή και ανάποδα μπλούζες της Χ.Α. και πως, όταν τους είδαν, δυσανασχέτησαν. Υπήρχε κινητικότητα σ' αυτούς τους δύο. Μιλούσαν στα τηλέφωνα, έστελναν μηνύματα. Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκαν από την καφετέρια, βλέπουν ότι έχουν μαζευτεί γύρω στα 5-6 άτομα τα οποία φαίνεται ότι έχουν κακές προθέσεις. Τα επόμενα λεπτά οι δυνάμεις των χρυσαυγιτών αυξάνονται. Είδαν να έρχεται ένα κονβόι, πρώτα ένα αυτοκίνητο, ήταν του Ρουπακιά. Δεν ήταν μόνος του μέσα. Σταμάτησε και ρώτησε τον Παύλο "ποια είναι η Κεφαλληνίας;" και του απάντησε ο Παύλος "αυτή είναι φίλε μου". Στο μεταξύ, τα πέντε-έξι άτομα είχαν γίνει 30-40. "Φτάνοντας στη γωνία τα παιδιά, έχει έρθει ήδη όλο το τάγμα και αρχίζουν τις βρισιές. Κρατάνε όπλα, ρόπαλα και λοιπά. Αποφασίζουν τα παιδιά να περάσουν απέναντι και να πάνε σπίτι. Αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Είπαν στα κορίτσια να φύγουν και εκείνοι πήγαν για τσιγάρα, να περάσει λίγη ώρα μέχρι να περάσουν να πάρουν τα αυτοκίνητα».

«Οι χρυσαυγίτες αρχίζουν να βρίζουν, τους φώναζαν "κότες πού πάτε;" Με τον βηματισμό που έχουν για να εκφοβίζουν. Ο Παύλος έβαλε τους φίλους του μπροστά και τους λέει "τώρα τρέχουμε". Ο Παύλος όμως δεν έφυγε. Τον εγκλώβισαν».

Εισ.: Μετά είπε στους άνδρες: «τώρα τρέχουμε»;

Μ. Φύσσα: Ναι

Εισ: Είπατε ότι δεν έτρεξε, έμεινε εκεί.

Θεωρείτε ότι το έκανε γιατί είναι ταπεινωτικό να τρέχεις ή για να σώσει τους φίλους του;

Μ. Φύσσα: Είναι και τα δύο, ταπεινωτικό δεν είναι να τρέχεις. Σίγουρα.

Εισ: Δεν είναι ταπεινωτικό να τρέχεις όταν σε κυνηγάνε;

Μ. Φύσσα: Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεψε να τρέξει. Ήταν στο σπίτι του. Στη γειτονιά του. Δεν θα έτρεχε. Ήθελε όμως να σώσει τα παιδιά. Δεν θα είχε τον έλεγχο αν ήταν όλοι μαζί. Πίστευε ότι θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μαζί τους.

Η Μάγδα Φύσσα είπε στο δικαστήριο ότι έμαθε όσα ακολούθησαν από τον φίλο του Παύλου που γύρισε πίσω:

«Οι χρυσαυγίτες πηγαινοέρχονταν και χτυπούσαν τον Παύλο. Μέχρι που ήρθε ενα αυτοκίνητο, κατέβηκε ο οδηγός, είδε τον Παύλο. Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει.

Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο. Έλεγαν δεν μπορούσαν. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του. «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της δίκης, κατατέθηκε αίτημα από την Πολιτική Αγωγή προς το Δικαστήριο, να επιτραπεί η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, εφόσον συμφωνούν Εισαγγελέας και διάδικοι. Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

*Η κατάθεση της κυρίας Φύσσα συνεχίζεται.

*Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, στο δικαστήριο επικρατεί νεκρική σιγή, ενώ έξω από το Εφετείο διεξάγεται αντιφασιστική συγκέντρωση.