Αν κάθε καλοκαίρι τα κουνούπια δεν σε αφήνουν σε ησυχία, τότε μάλλον βρέθηκε η απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό σε σένα περισσότερο από τους άλλους. Η μυρωδιά είναι αυτή που ευθύνεται σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα πιο «ελκυστικά» άτομα για τα κουνούπια παράγουν πολλές χημικές ουσίες στο δέρμα τους, που συνδέονται στενά με τη μυρωδιά τους.
«Αν έχετε υψηλά επίπεδα από αυτές τις ουσίες, τότεθα είστε πιθανότατα το άτομο με τα περισσότερα τσιμπήματα πχ σε ένα πικ νικ», σύμφωνα με τη νευροβιολόγο του πανεπιστημίου Rockefeller στη Νέα Υόρκη, Leslie Vosshall. Όπως επισημαίνει η ειδικός, υπάρχει πολλή παραφιλολογία γύρω από το θέμα αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ελάχιστα.
Το πείραμα, όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Maria Elena De Obaldia, έγινε σε 64 συμμετέχοντες και ανάλογα με τη μυρωδιά τους, τα κουνούπια ένιωθαν αποστροφή ή έρχονταν κοντά τους. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε τα κουνούπια είναι αρκετά «ανθεκτικά» κι έχουν πολλά backup σχέδια για να μας βρίσκουν και να μας δαγκώνουν όταν πάμε να τους ξεφύγουμε.
Are you a mosquito magnet? It could be your smell https://t.co/XGIyULSp6Y pic.twitter.com/VP3pzUstDd
— New York Post (@nypost) October 18, 2022
Τα κουνούπια έχουν καλή όσφρηση και μπορούν να εντοπίσουν τα «θύματά τους» μέσω του γαλακτικού οξέος, του ουρικού οξέος, της αμμωνίας και άλλων ενώσεων που εκκρίνονται με τον ιδρώτα. Προτιμούν, επίσης, τους ανθρώπους που είναι πιο θερμοί. Για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, ενώ γενετικοί παράγοντες «επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκκρίνονται φυσιολογικά, καθιστώντας κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον εντοπισμό από τα κουνούπια», σημειώνουν οι ειδικοί.
Κι άλλες ρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Το δέρμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα, το οποίο δημιουργεί κι ένα ξεχωριστό άρωμα. Σε μία μελέτη, ομάδα ανδρών χωρίστηκε σε αυτούς που προσέλκυσαν πολύ τα κουνούπια και σε όσους λιγότερο. Οι πρώτοι, λοιπόν, είχαν περισσότερα από ορισμένα βακτήρια στο δέρμα τους αλλά λιγότερα από τους δεύτερους. Ο παράγοντας των βακτηρίων θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κάποια κουνούπια «επιτίθενται» στους αστραγάλους και τα πόδια, περιοχές που αποτελούν εστίες συσσώρευσης βακτηρίων.
Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν παράλληλα με το αίμα. Τα θηλυκά βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι κάποιες ομάδες αίματος είναι πιο ελκυστικές από άλλες. Έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β βρίσκονται κάπου στη μέση.